Az elmúlt héten közel ezer küldött képviselte nemzeti sí szövetségét a görögországi Costa Navarino-ban a FIS 51. kongressusán. Hazánk delegáltjai Bajai András elnök úr, és Vámos Attila ügyvezető elnök úr voltak.

Ez a második alkalom, hogy a Görög Télisport Szövetség látja vendégül a két évenként megrendezett eseményt. Az elsőre 1963-ban került sor Athénban. Az idei helyszín egy 4500 évre visszanyúló kulturális értékeket, tradíciókat, és történelmet őrző mesés mediterrán térség volt a Peloponészoszi félsziget csücskében.

A kongresszusi hét részeként május 13-tól 18-áig ülésezett a FIS elnöksége, a különböző technikai bizottságok, albizottságok, és munkacsoportok, míg a kongresszusra május 18-án, pénteken került sor.

A sűrű hivatalos program keretein belül külön is fogadta hazánk képviselőit Sarah Lewis, a FIS főtitkára, hogy a folyamatos kapcsolattartás mellett személyesen is egyeztessenek a hazánkat érintő ügyekről. Röviden a FIS elnökét, Gian Franco Kaspert is tájékoztatták szövetségünk képviselői a jelenlegi helyzetről és a terveinkről.

A FIS legfelsőbb döntéshozatali szerveként – csak úgy, mint sportszervezetek esetében – a kongresszus ellenőrzi az elnökség üzleti jelentéseit, az auditorok beszámolóit, elfogadja a következő időszak költségvetését, megválasztja a FIS elnökét, és az elnökség tizenhat tagját, valamint dönt a tagszövetségek javaslatairól.

A kongresszus hatodszorra is az FIS elnökévé választotta Gian Franco Kaspert, és két évre megválasztott három új elnökségi tagot: Steve Dong Yang (Kína), Erik Roeste (Norvégia) és Eduardo Valenzuela (Spanyolország) személyében. Egyhangúlag szavazta meg a kongresszus a német Konstantin Schad-et a snowboard és az amerikai Hannah Kearney-t a freestyle szakágak képvisleőjének a FIS Sportolói Bizttáságába.

 

A FIS elnöksge döntött a 2022-23-as szezon versenyhelyszíneiről:

2022 FIS Ski Flying World Championships: Vikersund (NOR)

2023 FIS Freestyle Ski and Snowboarding World Championships: Bakuriani (GEO)

2023 FIS Alpine World Ski Championships: Courchevel-Meribel (FRA)

2023 FIS Nordic World Ski Championships: Planica (SLO)

 

Az elnökség kijelölte az alábbi ifjúsági versenyek helyszíneit is a 2019-es szezonra:

FIS Grass Ski World Championships 2019 Marbach (SUI)

FIS Nordic Junior World Ski Championships 2019 Lahti (FIN)

FIS Alpine Junior World Ski Championships 2020 Narvik (NOR)

A kongresszus, az elnökség és a bizottságok további döntéseiről részletesen a http://www.fis-ski.com/index.html olvashattok.