MIKLÓS EDIT NEM LESZ A MAGYAR SÍ SZÖVETSÉG ELNÖKE

Összegzés

A Magyar Sí Szövetség valódi vezetése (Bajai András jogerősen bejegyzett elnök irányítása alatt) a mai napon értesült a Fővárosi Törvényszék illetékesétől, hogy a 2018. április 15-én nyilvánvaló jogsértések közepette lezajlott „álközgyűlésen” a hazai sízők alig 5%-át képviselő, túlnyomó többségében a sízéshez semmilyen formában nem kötődő sportszervezetek által megválasztott Miklós Edit bejegyzési kérelmének elbírálását a Fővárosi Törvényszék felfüggesztette.

 

A Törvényszék mindaddig nem határoz az „álközgyűlés” döntéseinek bejegyzéséről illetve feltehető elutasításáról, ameddig a Magyar Sí Szövetség által benyújtott törvényességi felügyeleti kérelmeket nem bírálja el.

 

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége – a MOB Jogi- és Etikai Bizottságának javaslatára – már korábban határozott arról, hogy mindaddig, ameddig a Fővárosi Törvényszék nyilvántartásába mást jogerősen nem jegyez be, addig Bajai Andrást tekinti a Magyar Sí Szövetség elnökének. Ezt az érvelést Miklós Edit és a háttérben mindig megtalálható Kaszó Klára csapata sem vitatta eddig.

 

Miklós Edit és a „be nem jegyzett elnöksége” újabb jogellenes próbálkozással (hiszen a jogerős bejegyzésig nem tekinthetők a szövetség vezetőinek) május 27-re közgyűlést hívott össze, ám szembesülve a Fővárosi Törvényszék döntésével azt a mai napon lemondták.

 

Előzmények

 

 • A Magyar Sí Szövetséget valójában egyetlen személy, dr. Kaszó Klára, irányította az elmúlt 13 évben. Nem volt olyan pozíció a szervezetben, melyet ne az ő kiválasztottja töltött volna be.
 • A szövetség nagyjából 60 fiktív – Kaszó Klárához kötődő „tagja” – bármikor bármit  megszavazott.
 • A 2017. május 29-i közgyűlésen lemondott Kálomista Gábor korábbi elnök.
 • A 2017. július 13-án elnöknek választott Megyesy Jenő 2017. november 15-én szintén lemondott elnöki pozíciójáról.
 • A 2017. november 20-i közgyűlésen elnöknek választott Bajai András három hónap alatt újabb szabálytalanságokkal, törvénysértésekkel szembesült, erről február 22-én sajtótájékoztatót tartott.
 • Másfél év alatt közel 150 millió forint készpénzt vettek fel a szövetség korábbi munkatársai, amivel a mai napig általunk ismert módon nem számoltak el.
 • Kapitány Ildikó, korábbi főtitkár, ténykedésének utolsó néhány hetében is magához  vett 8 millió forintot. Ugyanakkor súlyos adósságok maradtak hátra, többek közt több külföldi edző fizetése sincs rendezve.
 • A szövetség másfél év alatt nagyjából 60 millió forintot utalt olyan szervezeteknek, amelyek egyértelműen a szövetség korábbi vezetéséhez, azok rokonaihoz, munkatársaihoz kötődnek.
 • Már a 2015-ös évről szóló könyvvizsgálói jelentés is feltárt 60 millió forint hiányt, amiről a tagság nyilván nem értesült, ahogy továbbra sincs válasz a mérlegek közt talált 160 millió forintos eltérésre sem.
 • Négy hónappal megválasztása után Bajai Andrást a Fővárosi Törvényszék jogerősen bejegyezte a Magyar Sí Szövetség elnökeként, így elhárultak az akadályok a törvényes képviselet tekintetében.
 • A korábbi vezetés azonban azóta is minden lehetséges módon igyekszik ellehetetleníteni az elnök munkáját.
 • A szövetség irodájából eltűnt a könyvelési anyag és a teljes szerződésállomány, így az éves beszámolók elkészítése komoly nehézségbe ütközik.
 • A korábbi vezetés által készpénzben felvett – és azóta el nem számolt – százmilliós összeg hiányában, illetve a hátrahagyott tartozások miatt, a szövetség rövid távon pénzügyi problémákkal szembesül.
 • Az április 15-én megtartott összejövetel nyilvánvalóan nem minősült közgyűlésnek, ott semmiféle érvényes határozat nem születhetett.
 • Minden korábbi szabálytalan határozatot és a „közgyűlésen” született döntéseket megtámadott a jelenlegi vezetés a Fővárosi Törvényszéken.
 • Előzetes feltevésünknek és jogi álláspontunknak megfelelően a Fővárosi Törvényszék fel is függesztette a Kaszó-csapat változás-bejegyzési kérelmének elbírálását, így Miklós Edit nem lett a Magyar Sí Szövetség negyedik elnöke egyetlen éven belül.

 

Miklós Editről még utoljára

A jelenlegi vezetés ismerte Kaszó Klára utolsó aduászát. Ahogy jósoltuk, nem számított neki, mibe rángatja bele hazai sísport eddigi legsikeresebb atlétáját, Miklós Editet. A jelenlegi elnök és csapata éppen azért szállt szembe ezzel szervezettel, hogy ne dönthessen többé Kaszó Klára egyszemélyben emberek, családok, gyerekek sorsáról. Most Miklós Editre került sor, akinek azonban immár tudnia kell, mire vállalkozott. A szabálytalanságok, jogsértések bizonyítékai nálunk hozzáférhetőek, Edit azonban ezeket soha nem kérte, bennünket nem keresett. Szerencséjére az igazán nagy baj, mivel nem lesz a Magyar Sí Szövetség elnöke, elkerüli őt.

 

Budapest, 2018. május 23. Bajai András

elnök

Magyar Sí Szövetség

 

További információ:  Bajai András, telefon: 06 20 984 9058, email: bajai@skihungary.hu

Vámos Attila, telefon: 06 20 943 4678, email; avamos@skihungary.hu​