Az Olimpiai játékok több sportágat magába foglaló nemzetközi eseménysorozat az ókori olümpiai játékok mintájára. Az újkori olimpiai játékok sora – az ókori olümpiák mintájára, 1503 év elteltével – 1896-ban Athénban kezdődött el,[1] és minden olimpiád elején tartották meg. Az eseménysorozatot egészen 1920-ig csak nyáron rendezték meg, az első téli olimpiát 1924-ben Franciaország Chamonix nevű városa szervezhette.[2] A nyári és a téli olimpiai játékokat 1992-ig egy éven belül rendezték,[3] 1994-től a nyári játékok az olimpiád első, a téli játékok pedig az olimpiád harmadik évében vannak.

A soron következő olimpiai játékok közül a legközelebbi, 32. nyári játékok 2020-ban Tokióban, míg a Szövetségünket érintő 34. téli játékok 2022-ben Pekingben fog megrendezésre kerülni.

Érdemes megemlíteni ezen a neves napon, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság megkezdte az előkészületeket a 2019. évi Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra (EYOF).

A soron következő Téli EYOF-ra 2019. február 09. és 16. között kerül sor Szarajevó és Kelet-Szarajevó városaiban, Bosznia-Hercegovina rendezésében, amelyen hazánk is részt vesz számos sportolóval.

A versenyprogramon a következő sportágak, és versenyszámok szerepelnek:

  1. Alpesi: szlalom, óriás szlalom, csapatverseny;
  2. Biatlon: 12.5 fiú egyéni, 10km leány egyéni, 7.5km fiú sprint, 6km leány sprint, 2x6km és 2×7.5km mix váltó;
  3. Sífutás: fiú: 10km klasszikus, 7,5km szabad stílus, 1,2km szabad stílus sprint. leány: 7.5km klasszikus, 5km szabad stílus és 1,2km szabad stílus sprint;
  4. Curling: fiú és leány csapatverseny
  5. Műkorcsolya: fiú ás leány rövid és szabadprogram
  6. Rövidpályásgyorskorcsolya: fiú és leány: 500m, 1000m, 1500m és 300m mix váltó
  7. Hódeszka: fiú és leány: SBX egyéni, slope style, SBX mix csapat

A Magyar Sí Szövetség részéről a Magyar Olimpiai Bizottságnak leadott hosszú lista a résztvevő sportolóinkról a tartalékkal együtt:

Alpesi Sí: Sífutás: Biatlon:
Hozmann Szonja Kocsik Nóra Herneczky Máté
Dorultán Katalin Balog Zoárd Ákos
Majtényi Hanna

Junia Brigitta

Körtvélyesi Kata

Hoque Isbat

Tausz András

Savage Tyler Csaba

 

Az Olimpiai mozgalommal, játékokkal, illetve az EYOF-al kapcsolatban érdeklődés esetén  javasoljuk meglátogatni honlapjaikat, illetve a Magyar Olimpiai Bizottság cikkét az ünnepel kapcsolatban:

 

Olimpia napja: http://olimpia.hu/kiemelt-hirek/junius-23-en-unnepeljuk-az-olimpia-napjat

Olimpia: https://www.olympic.org/  és  http://olimpia.hu/kezdooldal

EYOF: http://www.eyof.org/