Aggodalomra semmi ok, ne lepődjetek meg, ha a FIS pontjaitok a következő évben megugranak.

A 2019-20-as szezon kezdetétől egy új kalkulációs rendszer lép életbe.

A büntető pontoknál a következő változtatásokra számíthatunk: világkupánál marad a nulla, kontinens kupát viszont 6 helyett 15, nemzeti bajnokságot 8 helyett 20, FIS versenyt 9 helyett 23, ENL FIS versenyt pedig 60 ponttal terhelik. Céljuk, hogy jobban szétválasszák egymástól a kategóriákat, és megelőzzék, hogy a világranglistán túl közel kerüljenek egymáshoz a sportolók.

 

“A férfi világkupa csapata azon dolgozott, hogy hogy tudnák jobban elkülöníteni a világkupa versenyzőket a FIS versenyek résztvevőitől.” -nyilatkozta Jeff Weinman, a U.S. Sí és Snowboard igazgatója.

Elmondása szerint a jelenlegi rendszer nem teszi lehetővé, hogy az egyes sportolók ranglista helyezése méltán reflektálja azok igazi képességeit.

“Ezt a női világranglista is jól tükrözi. A Michaela Schiffrint követő versenyző pl. csak 0,4 ponttal van lemaradva, pedig Michaela sorban nyeri a világkupákat másodperces előnyökkel”-magyarázza Weinman “Őt inkább egy 8 pontos sielőként értékelném”.

Egyes sizők úgy nevezett ‘hamis pontokat’ szereztek kisebb, FIS, vagy kontinentális szinteken, amivel a büntető pontozást is rossz irányba befolyásolták.

Emellett ezek az új változtatások védelmet nyújtanak azon sportolóknak, akik bár világkupákon szerzik pontjaikat, mégsem tudnak a top 30-ba kerülni. A rendszernek köszönhetően sokkal jobban be lehet majd kategorizálni a ‘világkupa kaliberű’ versenyzőket, hiszen a világkupán való részvétel lesz az egyetlen módja annak, hogy 15 pontnál kevesebbet szerezzenek és a top 30-ba kerüljenek.

A FIS pontok számától eltekintve ez nem fogja annyiban befolyásolni a sportolókat, mint gondolnánk.

“Úgy gondolom, hogy az embereknek el kellene tekinteniük a pontoktól, mint legnagyobb befolyásoló tényezőktől, és inkább a ranglistára kellene nagyobb figyelmet fordítaniuk”-mondja Weinman. “Ha azt gondolod, hogy ‘Jézusom, a pontjaim 15 ponttal emelkedtek!’ akkor meg kell változtatni a hozzáállásod, hiszen a ranglista helyezésed egy jobb mutató, az pedig sokat nem fog változni.”

A következő szezonban már az összes verseny az új rendszer alapján fog működni, ami elérhető lesz a FIS oldalán azok számára, akik kíváncsiak, hogy hogy fog kinézni a FIS profiljuk a 2020-as szezon kezdetére. Az új számolások az eredmények oszlop jobb oldalán ‘2020 points’ név alatt lesznek elérhetőek.

A nemrégiben tartott chilei versenysorozatnál pl. a büntetőket mindkét rendszer alapján kiszámolták, és míg a jelenlegi szerint az egyik versenyzőnek 56,55 pont büntető járt, a 2020-as pontrendszerben már 70,55-öt kapott volna.

“Dolgozni fogunk a nemzeti kiválasztási kritériákon is, de mivel az elmúlt évben ennyi energiát fektettünk az új pontozási rendszerbe, kisebb ellenőrzésektől eltekintve nagy változások nem fognak történni.”

A FIS jóváhagyott egy új szabályt is, ami pontosabban tisztázza, hogy egy sportoló világranglista helyezését mennyiben befolyásolja egy esetleges terhesség. Eddig ez a tényező nem jelent meg a szabálykönyvben, azt a ‘sérülések’ fejezet foglalta magában.

Úgyhogy semmi pánik, Titeket ezek a változások nem fognak nagyban befolyásolni, de jó tudomást szerezni, hogy mi is áll a pontok növekedésének hátterében.

 

forrás: https://www.skiracing.com/premium/fis-changes-aim-to-better-balance-world-ranking-systems