Egy évvel ezelőtti sérüléséből sikeresen felépült, és teljesértékű edzéseket végzett a felkészülés utóbbi heteiben. Nagy Bence számára december végén a versenyzésbe való visszatérés is jól alakult. Most az Universiadén teszi próbára magát. Vele beszélgettünk.

-          Hogyan élted meg a rehabilitációt?

-          Alapvetően nem volt könnyű. Gyógytornára már jártam a műtét előtt is és az operáció után 3 héttel folytattam. Az ágyhoz kötöttséget nehezen viseltem, de amikor elkezdtem a mozgást, azt már jobban viseltem. Nyár közepéig csak a gyógytornát engedélyezték az orvosok. Utána elkezdhettem futni, de elég nehezen ment az első időben. A műtét utáni 4 hónapban gyengült az új keresztszalag, amikor futottam, úgy éreztem, hogy nem lett jobb a lábam. Szeptember elején, amikor már a gyógytorna végén jártam, akkor éreztem a dinamikusabbnak a javulást. Szépen fokozatosan jött vissza a kondim, ahogy erősödtem a kondiedzések által.

-          Mikor kezdted meg a felkészülést a szezonra?

-          Novemberben ugyan nem voltam erőnlétben a toppon, de el kellett kezdeni a felkészülést, és december közepén tudtam teljes felkészülést végezni. A síelésnél amikor először ráálltam, jobban éreztem magam a vártnál. De aztán amikor pályában mentem, éreztem, hogy még nem megy tökéletesen a sízés. Egyébként a gyógytornász sokat segített lelkileg is, mivel a síelőknél gyakori ez a sérülés, tisztában voltam, mikor csatolhatok lécet. Ahhoz képest is pár héttel később tudtam hóra lépni, de ennek nem a felkészülésem volt az oka, hanem az időjárás. Szlalomban nem alakult ki bennem gát, nem is féltem, miután a szlalomot szeretem a legjobban, könnyedebb volt a visszatérés. Óriás-műlesiklásnál fejben nehezebbnek bizonyult újra nekimenni a pályának, mivel abban a számban sérültem meg. De bíztam magamban, hogy amikor felvállalom a sebességet, akkor ne az agyamra hallgassak, hanem a sítudásomra hagyatkozzak.

-          Az Universiade az első nagyobb világversenyed, ahol részt veszel. Hogyan nézel a versenyzés elé?

-          Minden rendben velem, az edzések a körülményekhez képest jól mentek. Csütörtökön részt vettünk a szuper-G pálya bejárásán. Az volt a terv, hogy rajthoz állok SG-ben és kombinációba is, de végül úgy döntöttünk, hogy csak az utóbbiban versenyzek, mert az elmúlt hetekben nem lehetett eleget edzeni a hóhiány miatt. Óriásban sem sikerült. Novemberben, mikor is újra elkezdhettem síelni, egyszerűen nem volt hó. Két gleccser táborban vettem részt, és sétálni lehettet a kiálló köveken. Így szlalomra redukálódott az edzésmunkám 70 százaléka. Az Universiade alpesi versenyeinek helyszínén is kevés a hó, kövekkel teli a pálya egy része. De a szervezők igyekeztek minél jobban előkészíteni a pályát. Ezen kívül van egy rövid edzőpálya rész is, ahol lehet edzeni. A SG pálya teteje nagyon meredek és rossz is a hó, egyenletlen, huplis. Az alsó része a pályának jó és szép is. Bízunk abban, hogy az időjárás is kegyes lesz hozzánk annak ellenére, hogy esőzésről szóltak az előrejelzések.

Nagy Bence versenyszámai az Universiaden: AC, GS, TPA, SL

 

 

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.