Újabb remek teljesítmény a junior alpesi világbajnokságon! Férfi szuper-óriásműlesiklásban Bányai Attila a 20., és az U18-as kategóriában a 3. lett. Ez az eredmény azért is kiemelkedő, mert a 71 indulóból csupán 34-n tudtak lejönni a pálya nehéz tűzése miatt. A vébén debütáló új számban, csapatkombinációban Bányai Attila időeredményével tovább versenyezve Úry Bálint szlalomban indult, de a cél előtt rontott, és kaputévesztés miatt kizárták.

A junior világbajnokságon résztvevő nemzetek sportolói egy új formátumot próbálhattak ki, melyet a Nemzetközi Sí Szövetség ezen a világeseményen tesztelt. Az alpesi csapatkombinációs számban az egyik síző gyorsszámban, Szuper-G-ben versenyez, majd a megszerzett időeredményét átadja csapattársának, aki technikai számban, műlesiklásban indul. A kettejük teljesítménye adja a csapat végeredményt, de szuper-óriásműlesiklásban egyéni eredményt is hirdetnek.

A magyar csapatból elsőként Bányai Attila SG-ben állt rajthoz. A pálya alaposan próbára tette a mezőnyt, a 71 indulóból csupán 34-n tudtak lejönni a pálya nehéz tűzése miatt. Versenyzőnk sikeresen teljesítette a távot, és a 20. helyen zárt, ami az U18-as kategóriában a 3. helyezést jelentette számára.

„Attila okosan és taktikai szempontból is nagyon jól hozta a versenyt, azt hajtotta végre, amit a csapattal megbeszélt. Épp az a középső szektor ment neki a legjobban, ahol a kiesők zöme elvérzett. Ketten is álltunk a pálya középső, kritikus részén, és az általunk felküldött információkat, instrukciókat szépen felhasználta. A pálya minősége kiválónak bizonyult, kompakt volt a hó, a látási viszonyok kedvezőbben alakultak, mint a pénteki versenyen. Az Attilát segítő csapat ismét profin összedolgozott. Elégedettek vagyunk a teljesítményével, ami még jobb volt, mint a csütörtöki, amikor lesiklásban a 2. helyen végzett U18-as korcsoportban, és 33. helyen abszolútban” – nyilatkozta Szepesi Bertold, szövetségi kapitány.

A csapatkombináció második számában, szlalomban Úry Bálint vitte magával Attila időeredményét Tízedikként vágott neki a távnak, lendületesen síelt végig a pályán, és az első helyen állt, amikor nem sokkal a cél előtt rontott, és kaputévesztés miatt kizárták.

„A szlalom pálya is kifogott a versenyzőkön, a 23 fős mezőnyből csak 14-én értek célba. Úry Bálint jó formában van, további számokban bizonyíthat még a junior vb-n” – tette hozzá Szepesi Bertold.

„Gratulálunk Bányai Attilának és az őt segítő négy fős csapatnak, akik hozzájárultak a kiemelkedő eredményhez. A profi stábból hárman az APEX 2100 francia síakadémia neves szakemberei, így nem csak a junior világbajnokságon, de a felkészülésben és a további síversenyeken is segítik növendéküket, Attilát. Örülünk, hogy ehhez a sikerhez a Magyar Sí Szövetség is hozzájárulhatott a versenyzőnek nyújtott támogatással. A síszövetség folyamatosan nyomon követi Bányai Attila eredményeit, és lehetőség nyílt arra, hogy a vasárnapi férfi óriás-műlesiklásban is elindulhasson. Ezért edzői a szövetség szakmai stábjával együtt azt a döntést hozták, hogy a versenyző ebben a számban is rajthoz áll” – mondta Petrahn Barbara, a síszövetség főtitkára.

Szombaton a nők óriás-műlesiklásával folytatódik a junior világbajnokság Tóth Zita, Polányi Lili és Körtvélyessy Dóra részvételével.

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.