Megnyerte a férfi szuper-óriásműlesiklást Bányai Attila az olasz Alpokban rendezett XVI. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál záró napján. Alpesi sízőnk ezzel a szenzációs eredménnyel újabb rangos nemzetközi versenyen bizonyított az elmúlt héten elért dobogós helyezései után, melyeket a junior világbajnokság U18-as kategóriájában szerzett.

Bányai Attila nyerte meg az alpesi sízők férfi szuper-G versenyszámát az EYOF utolsó napján, és ezzel sporttörténelmi sikert ért el. Szepesi Bertold, szövetségi kapitány így értékelte a síző futamát:

"Attila profin versenyzett. A pálya felső részében ugyan még 36 század hátránya volt az addig vezető versenytársával szemben, de a középső részen és a pálya alsó felében szépen, és nagyon tisztán jött. A célegyenes előtti részen nagyon agresszíven támadta a pályát, az ívet, hagyta futni a sít, és át is vette a vezetést. A folytatásban már senki sem tudott jobb futamot menni nála.”

Dr. Fürstner József, a Magyar Sí Szövetség elnöke nyilatkozatában arra tért ki, hogy ez az eredményt újabb lökést ad majd a sportágnak.

„Nagy öröm, hogy Attila ilyen fantasztikus eredményt ért el. Nyilvánvalóan az EYOF-on elért aranyérem egy csodás meglepetés, de az, hogy Attila a gyors számokban ilyen jól teljesítsen az már nem meglepetés. A korábbi nemzetközi versenyeken is kiemelkedően sízett. Külön öröm, hogy egy kis sínemzet képviselőjeként győzedelmeskedett, hiszen a kisebb sínemzetek a gyors számokban ritkán szoktak odaérni. A gyors számokhoz ugyanis nagyobb lejtők, speciális körülmények szükségesek. Fiatal sízőnk győzelme az egész magyar sísportnak egy nagy lökést ad majd. Ez az eredmény egy fantasztikus visszaigazolása az új struktúránknak és az új elnökség munkájának, hogy jó úton haladunk azzal, hogy támogatjuk az egyéni felkészülést, és ezáltal világszínvonalú csapattal tudnak felkészülni legjobbjaink. A sportért felelős államtitkárságnak a kiemelt tehetség programjába Bánya Attilát javasoltuk, és helyesen döntöttünk, mivel ő és az őt segítő team jól sáfárkodik ezzel a lehetőséggel. Remek elképzelésnek bizonyult a tehetségeket támogató rendszer, amit az új sportért felelős államtitkárság dolgozott ki. Rövid időn belül ennek meg is lett az eredménye.”

Petrahn Barbara, a síszövetség főtitkára kiemelte, hogy az alpesi sínek kiemelt helye van a téli sportágak között.

„Hatalmas sporttörténelmi siker Bányai Attila győzelme! Óriási gratuláció a sportolónak, és köszönjük a felkészülésért felelős edzőnek is a munkáját! Ez az eredmény is azt bizonyítja, hogy az alpesi sínek kiemelkedő helye van a téli sportok között, és oda kell figyelni rá.”

Bányai Attila valamivel több mint egy héttel ezelőtt a St. Antonban rendezett junior világbajnokságon is bizonyította tehetségét, miután 2. lett lesiklásban és 3. helyen végzett szuperóriás-műlesiklásban U18-as kategóriájában. A junior vb-n és az EYOF-on is profi stáb segítette a sikerhez, melynek tagjai az APEX2100 neves szakemberei:

Sasha Rearick – edző, alpesi igazgató, korábban az amerikai válogatottal dolgozott, edzette többek között Lindsey Vonnt, Ted Ligetyt, tevékenykedett főedzőként, de utánpótlás edző is volt
Arnaud Favre – Attila edzője, Európa Kupa csapattag volt a francia válogatottban
Alessio Bonardi – szervízember
valamint Szepesi Bertold, szövetségi kapitány.

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.