2000 óta müködik a sífutó és a lesikló program a Nagy Gyula Katolikus Általános Iskolában, Gyöngyössolymoson. A diákok sport és művészeti tagozatra jelentkezhetnek.

Az úszás, kézilabda, tenisz és foci mellett a legrégebbi sportág, a sífutás és a lesiklás, melyek 23 éve szerepelnek az iskolai programban. Több Mátrában bejegyzett sportklub utánpótlás nevelésének helyszíne. Az iskolát Csárdás László volt igazgató indította el, és nagy szerepe volt Szobóczkiné Percel Katalinnak, aki a Kékesi Sas többszörös magyar bajnoka, válogatott lesikló versenyzője volt. A sífutást Gál Ágota vezeti a Honvéd Zalka SE edzője, volt felnőtt és utánpótlás válogatott edző. A szabadidő sportban egy hitvalással dolgozott együtt a tanári kar. A cél, hogy minden gyerek ismerjen meg egy téli sportágat is, melyet az iskolából kikerülve biztonságosan tud művelni az egészég megőrzése érdekében. A csaknem 350 tanuló heti váltással, páratlan osztályok sífutnak Galyatetőn, páros osztályok lesiklanak Mátraszentistvánban. Így mire 8.osztályt elérik a tanulók biztonságosan tudnak mozogni futó és lesikló lécen is.

Az iskolának menetközben több igazgatói váltáson kellett keresztül esnie, de a tanári kar mindvégig kiállt a síprogram mellett. Ennek köszönhetően több északi olimpikon került ki az iskolából, amit egy emlékkő hirdet az udvaron. Többek közt a legutóbbi EYOF részvevő Szőllős Dániel is itt végezte el az általános iskolai tanulmányait. 

Idén az 1. osztályokkal indult az oktatást sífutásban Galyatetőn, a 2.osztály pedig Mátraszentistvánban lesiklik. Az oktatásnak március közepén lesz vége reménykedve a jó hóviszonyokban.

Szerző: Gál Ágota 

 

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.