Február 21-én, kedden kezdődik az Északi Sívilágbajnokság, melyen Kónya Ádám, Büki Ádám és Lágler Kristóf képviseli a magyar színeket sífutásban. A helyszín a szlovéniai Planica. Kónya Bálint szövetségi kapitánnyal a vébét megelőzően a magyar sífutók szezonbeli teljesítményéről beszélgettünk.

 - A szezonkezdés nem volt zökkenőmentes. Úgy tudom, betegség nullázta le egy időre a terveiteket. Hogyan zajlott le ez az időszak?

- Elég nehéz időszak volt, még most sincs teljesen vége, de talán már majdnem. Kristóf az alapozás véghajrájában lett beteg, Ádám meg a versenyidőszak legelején dőlt ki. A korábbi évekhez képest más edzésmódszer szerint építettük fel a felkészülést. A novemberi terheléses vizsgálat hatalmas fejlődést mutatott, így nagyon izgatottan vártuk a szezonkezdést. Sajnos aztán az első verseny nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna. A célba érve láz, köhögés, és a hasonlók. 5-6 hétig görgettük magunk előtt a betegséget. Ez teljesen lenullázta a formát. Január elején tartottunk ott, ahol júniusban voltunk. Abban bíztam, hogy gyorsabb lesz visszaszerezni a jó formát, mint amennyi időt erre az alapozáskor szántunk. 

- Az utóbbi hetekben viszont több nemzetközi versenyen jártatok, egy világ kupán is. Kérlek, értékeld a versenyzők teljesítményét.

- Az előző szezon jó eredményeinek köszönhetően mindkét versenyzőnek ismét indulási joga van a Világkupa-sorozatban, ami a sportág legmagasabb szintje (hasonló, mint teniszben a Grand Slam, fociban a Bajnokok Ligája, vagy atlétikában a Diamond League). Mivel a férfi sífutó csapatnak sikerült beverekednie magát a top 30-ba az országok közötti világranglistán (28. hely), idén már nem csak hogy indulhatunk, de plusz pénzdíjat is kap a Szövetség a részvételünkért. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha idén lenne az olimpia, akkor 2 férfi sífutó is képviselhetné Magyarországot. Mióta ez a lebonyolítási rendszer van, ez még csak belátható közelségben sem volt.

Tudtommal jelenleg Világkupákon csak mi képviseljük a magyar sísportot. Ez egy ilyen kis csapattal nagyon nagy érdem, és nagyon büszkék is vagyunk rá. 5 állomást terveztünk az idei szezonban, a betegeskedés miatt viszont lemondtuk a szezon eleji VK-kat. Ezen a szinten csak jó formában illik megjelenni.

A toblachi VK volt az első, amin részt vettünk. Ezt megelőzően már voltak pozitív jelek, így mertünk belevágni: Kristóf jó formát mutatott, és Ádám is hétről-hétre jobban érezte magát. Az első versenynapon Ádám futott nagyot sprinten, megközelítve a tavalyi drezdai VK-n elért eredményét, másnap meg Kristóf futott kiválóan 10km szabad stílusban, korábbi legjobb VK FIS pontján javítva. 

- Mennyivel másabb ez a versenyidőszak, mint a korábbiak?

- Ez a milánói olimpiai ciklus első versenyszezonja. Igaz, hogy idén van Világbajnokság, de Magyarországon ez közel sem üti meg annyira a sportszeretők ingerküszöbét, mint egy Olimpia. Nincs akkora sajtófigyelem, még nincsenek olimpiai ösztöndíjak, a szponzorok is kicsit háttérbe vonulnak. Ilyenkor jelentik be a legtöbben a visszavonulásukat a nemzetközi mezőnyben is. Rendeződnek a sorok a következő 3-4 évre. Ugyanakkor viszont kicsit bátrabban bele lehet nyúlni a megszokott edzésmódszerekbe, mert ha esetleg balul sül el a változtatás, még lehet korrigálni az Olimpia előtt. 

- Most milyen formában vannak a versenyzőid? 

- Kristóf kifejezetten jó, sőt, talán jobb, mint valaha. Ádám hétről-hétre javuló formát mutat. Remélem a VB-re pont sikerül elcsípni a november eleji szintet, vagy még kicsit annál is jobbat. Ha ez sikerül, akkor elégedettek leszünk.

- A világbajnokságra milyen tervekkel indultok?  

- Ádám esetében mindenképp cél a 10km-es selejtezőben a top10, amivel kvalifikálná magát a 15km-re. Sprinten pedig 10%-os hátrányon belül futni. Ez ezen a szinten még nem sikerült, de háromszor már nagyon közel volt hozzá. Mikor, ha nem egy VB-n? Kristófnak a 15km szabad stílusú verseny a fő szám. Egy tavalyi kiváló eredményének köszönhetően kvalifikáció nélkül futhatja ezt a távot. Akkor lennék elégedett, ha eddigi legjobb VB/VK FIS pontját tudná futni. Az elmúlt 2-3 hétben mutatott formát elnézve, erre minden esély megvan. Viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy mindenki Planicára időzít, így biztos, hogy ebben a mezőnyben a legnehezebb pontot javítani.
Indul a csapat Team Sprinten is. A 2021-es oberstdorfi Világbajnokságon nagyon szépen szerepeltek ebben a számban, a 28. helyet szerezték meg. Bízom benne, hogy most is sikerül hasonló eredményt elérni. 

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.