Sportügyi együttműködés lehetőségéről tárgyalt a Radnai-havasokban található Borsán a település polgármestere, Ion-Sorin Timis a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkárával, Fábián Lászlóval és dr. Fürstner Józseffel, a Magyar Sí Szövetség elnökével, a Magyar Olimpiai Bizottság tagjával.

 A határon túli, Budapesttől mintegy 500 kilométerre, a Keleti-Kárpátok legmagasabb hegységében található üdülőváros első embere december 7-én részt vett az Uránia Nemzeti Filmszínházban a dr. Killyéni András, MOA-tanácstag Olimpiai álom a Radnai-havasokban könyve alapján készített Olimpiai álom Erdélyben című film bemutatóján. Az alkotás az 1940-es évek magyar téli olimpiai álmáról szól, amelyet az akkori magyar területeken található Radnai-havasokban fekvő Borsafüreden rendeztek volna meg. Ez a hely volt akkor a Magyar Sí Szövetség és a Magyar Sí Klub központi terepe. Ez a terület ma igen aktív sportolási lehetőségeket nyújt télen és nyáron is, ezeket mutatta be a magyar küldöttségnek a polgármester. A 2021 decemberében átadott sípálya közel 3 kilométer hosszú, bő 50 méter széles, modern létesítmények, gépészet és kiszolgáló infrastruktúra jellemzi, a közelmúltban FIS-versenyt is rendeztek rajta, de a tervek között szerepel sífutóközpont kialakítása is – többek közt ezek lehetőségét ajánlotta fel Ion-Sorin Timis.

„Az elmúlt hetekben sok jót hallottam erről a pályáról, annak kapcsán, hogy itt rendeztek egy számunkra is sikerrel zárult nemzetközi lesiklóversenyt. Örülök, hogy a borsai pályát személyesen is ki tudtam próbálni, és nagyon jó látni, hogy milyen elkötelezett a sísport iránt a polgármester úr és a városvezetés. A Magyar Sí Szövetségnek nehéz feladat jó helyszínt találni egy-egy saját nemzetközi verseny lebonyolítására, valamint akár az utánpótlásunk, akár az élversenyzőink számára jó edzéslehetőségeket biztosítani; ezek tekintetében a mostani találkozó egy gyümölcsöző együttműködés kezdete lehet. A megbeszélések alapján úgy érzékelem, már jövőre is tudják a gyors számokban – mint a Super-G és a lesiklás – garantálni akár az edzéslehetőséget, akár a versenyhelyszínt. Ez óriási ugrás lenne a magyar sísport számára, mert, mint kis hegyekkel rendelkező nemzet, ritkán tudunk ezekre helyszínt biztosítani, és itt a saját rendezésű viadal előnyét is megtapasztalhatnák a hazai versenyzőink. Bárki számára szemmel látható az a fejlődés, amin az alpesi sízőink a közelmúltban keresztülmentek, szépen jönnek az eredményeink. És ami különösen fontos, és Borsa mellett szólhat: itt a Radnai-havasokban az északi szakágat, a sífutást, biatlont, akár még a síugrást is tudnánk erősíteni; nyitottságot tapasztalunk ezekre a szakágakra is. A másfél nap során személyesen is érzékeltem, hogy Ion-Sorin Timis és a városvezetés kellő képen bír olyan súllyal, hogy az ötleteire központi támogatást és megfelelő forrásokat tudjon találni. Itt Euro-tízmilliókról beszélünk, és aki képes arra, hogy ezt az összeget előteremtse, azzal érdemes együttműködni; a polgármester erős ahhoz, hogy az elképzeléseit és akaratait meg is tudja valósítani. És ha mindez bírja a Magyar Olimpiai Bizottság támogatását, az számomra nagyon fontos. Az pedig különösen jó, hogy a MOB részéről személyesen is tudtak osztozni az itteni élményekben, amit egy irodából nehéz lenne elképzelni” – foglalta össze a szakmai látogatás lényegét a Magyar Sí Szövetség elnöke, dr. Fürstner József.

A teljes beszámoló megtalálható a MOB honlapján.

Fotó és szöveg: MOB-Média

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.