Az előző szezonokban alpesi sízőként ért el egyre jobb eredményeket a FreeRide Club 17 éves versenyzője. Szeghalmi Fanni 3 éves korában műanyag pályán tanult meg síelni, és 12 éves volt, amikor igazán komollyá fordult a sízés számára. Versengő és pozitívan gondolkodó személyiségnek tartja magát, aki sok éven ét szeretne még élsportolóként sikereket elérni alpesi síben vagy az idén kedvencévé vált síkrosszban. A freestyle sínek ebben a szakágában Fanni előtt még egyetlen magyar lány sem indult. Ő vállalkozott rá, és arra is, hogy előtte síkrossz FIS táborban tanulja meg a sportág alapjait.

Edzőjével, Székely Zoltánnal sok hasznos tapasztalatot és tudást szerzett az elmúlt hetekben az említett grúziai FIS táborban, valamint az ezt követő FIS versenyeken és a junior világbajnokságon, az olaszországi Passo San Pellegrinon. Szezon végére SX-ben 104. helyre sikerült előrelépni a világranglistán.

Szeghalmi Fannival az elmúlt hetek élményeiről és a következő időszak céljairól beszélgettünk.

-          Milyen érzés volt egy számodra új sportágban világversenyen elindulni?

-          Nagyon jól éreztem magam a síkrossz vb-n, már szerettem volna kipróbálni magam ebben a szakágban is. A világbajnokság előtt egy FIS versenyen indultam el először síkrosszban, és éreztem, hogy nagyon fekszik nekem. Grúziában sokat tanultam a FIS táborban, ugyanis a freestyle felnőtt vb pályáját használhattuk gyakorlásra pár nappal a verseny után. A tábor során sok dicséretet kaptam, éreztem, hogy fekszik nekem a mozgás és magabiztosságot adott, hogy a szezon legnehezebb felnőtt pályáján jól megy akkor érdemes versenyen is rajthoz állni.

A junior világbajnokságon is helyem volt a mezőnyben, annak ellenére, hogy én voltam az egyetlen, aki még nem síelt az olaszországi pályán. A várható rossz időjárás miatt ráadásul az edzést is eltörölték, a rutinosabb versenyzők jobban teljesítették a pályát, a hibákat könnyebben ki tudták javítani. Nagy előny jelent, ha ismered a pályákat, a jövőben szeretnék több tapasztalatot gyűjteni, hogy kiderüljön mennyi van bennem a mezőny elejéhez képest.

-          Mi szeretsz leginkább a síkrosszban?

-          Az ugratókat nagyon szeretem, akárcsak a super-G-ben, amihez kicsit hasonlít is. Jó alkalomnak bizonyultak ezek a síkrossz futamok arra, hogy gyakoroljam az ugratást.

-          Hogy zárod a szezont síkrosszban?

-          Az olaszországi San Pellegrinon megrendezett FIS és NC versenyeken még rajthoz álltam. Ezt a pályát már ismertem, mivel itt rendezték az ifi vb-t is és csak néhány dolgot változtattak a nyomvonalon. Sokkal magabiztosabban álltam rajthoz, ami az eredményemen is meglátszik, hatodik helyen futottam be, ami 72p ért, ezzel az átlag pontom is 64,8-ra javítottam. Ez bőven elegendő lesz a következő szezonban Európa kupa induláshoz.

-          Ha visszatekintünk a szezonodra, akkor a síkrossz vb mellett a másik legrangosabb versenyed az EYOF volt. Hogyan értékeled az ott nyújtott teljesítményedet?

-          Nagyon tetszett az EYOF-on való versenyzés, a hangulat, a csapat is, és meg voltam elégedve a teljesítményemmel. Élveztem a sízést, bár óriás-műlesiklásban kicsúsztam, és majdnem elestem, befékeztem, és végül sikerült korrigálnom és befejezni a versenyt. Az eredményemen sajnos meglátszott ez a hiba, így elmaradtam attól, amit előzetesen magamtól vártam. A szlalom viszont sose ment olyan jól, mint az EYOF-on. Úgy gondolom, az egyik erősségem, hogy fejben próbálok mindig pozitívan hozzáállni a dolgokhoz, ami sok helyzetben segít. A fizikai edzések mellett egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a mentális felkészülésre, ami a kiélezett helyzetekben is segít a fókuszálni és flow-ba kerülni.

-          Jövőre lesz a YOG, vagyis az Ifjúsági Olimpiai Játékok. Bizonyára, szeretnél ott is versenyzeni, igaz?

-          Igen, én egy versengő alkat vagyok, és fontos célom, hogy ott lehessek jövőre Dél-Koreában az ifjúsági Olimpián. Síkrosszban az ifi vb indulással szinte biztos, hogy lesz magyar kvótánk és külön öröm, hogy az eredményem miatt a női rajt mellett egy fiúnak is lehetősége lesz indulni. Jó lenne csapatban is megmérettetni. Jelenleg a 2006-os korosztályban a lányok között a 10. helyen állok a FIS pontok alapján. Mindent meg fogok tenni, hogy a lehető legjobban sikerüljön a felkészülésem és ott lehessek majd a YOG-on.

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.