Az elmúlt szezonban szép eredményeket ért el serdülő alpesi válogatott sízőnk, Szabó Zénó. A FreeRide Club 2009-es születésű sportolója az idei szezonban nemzetközi versenyen háromszor állt a pódiumon, de ezen kívül is remek helyezéseket szerzett. Zénót megkértük, értékelje az idényt és beszéljen a céljairól.

-       Vegyük sorra a legnagyobb sikereidet. Az Országos Bajnokságon mindkét számban nyertél az U14-es korcsoportban. A csapatversenyben is felértetek a dobogóra. Melyik OB eredményt emelnéd ki?

Boldog vagyok, hogy szlalomban és óriás-műlesiklásban is győztem, és ezáltal az összetett elsőség is az enyém lehetett. Ráadásul az idei szezon legjobb menetét síeltem GS-ben a bajnokságon. Ami külön örömmel töltött el, hogy a csapatversenyen is jó eredményt tudtunk összehozni.

-      Nemzetközi versenyeken is kitettél magadért. Kétszer sikerült győznöd a FIS CIT International Cup versenysorozatban Pra Loupon, és további dobogós helyezést is szereztél. Milyen tapasztalatokat gyűjtöttél ezek által?

Örülök, hogy életemben először nemzetközi versenyt nyertem, és ez megfelelő felkészülésnek bizonyult a Val d’Isere-ben megrendezett nemzetközi versenyekre, melyek nehezebbek mind a mezőny, mind a pálya szempontjából. A franciaországi Pra Loup versenyre részben azért mentünk ki, mert két Super-G futamot is rendeztek volna, de a rossz időjárás miatt sajnos mindkettőt törölték. Helyette két szlalom volt, melyekben összejött a jó szereplés.

-  Super-G-ben hogy teljesítesz?

Tavaly ebben a számban is jól, de idén visszaestem, Val d'Isere-ben kifejezetten rosszul mentem. Elsősorban technikai okok miatt csúsztam hátra, miután a vax és a sícsinálás elcsúszott. A versenyen ugyanis a férfi és a női kategória között nagyobb szünetet tartottak és az időjárás melegebb lett a tervezettnél. De jó tapasztalat volt a jövőre nézve. Második éve vagyok serdülő, de elmondhatom, hogy már több SG versenyen el tudtam indulni, aminek örülök, mert ez kivételes az én koromban.

-      Az Alpecimbrán, vagyis a nem hivatalos serdülő világbajnokságon és a Val d'Isere-i nemzetközi versenyen Top10 ill. Top15 helyezéseket értél el. Hogy érezted magad ezeken a versenyeken?

Az Alpecimbrán a helyszíni felkészülés a kedvezőtlen edzésviszonyok miatt nem sikerült jól, de ennek ellenére aztán a versenyeken szlalomban jól mentem 9. lettem, azonban óriásban nem igazán, az a 15. helyre volt elég. Val d'Isere-ben közepesen sikerültek a futamok, a szlalom a 13. helyezést jelentette számomra egy jó első futamnak köszönhetően.

-      A versenyszámok közül melyiket szereted, és miért?

A szlalomot szeretem a legjobban, mert idén abban vagyok a legerősebb. Tavaly nem így alakult, akkor még a GS volt a kedvencem.

-      Magasra tetted a mércét. A következő szezonra mik a terveid?

Jövőre kategóriát lépek, és fiatal leszek korosztályomban U16-ban, ezért kimagasló eredményre nem számítok. Célom, minél több versenyen elindulni, tapasztalatokat szerezni, és néhány versenyen jobb eredményt elérni.

-      Mi az erősséged és miben kell fejlődnöd leginkább? 

Erősségem a kitartás, a céltudatosság, a motiváltság, és hogy jól alkalmazkodom a körülményekhez. Fejleszteni leginkább a technikámat kell, mert tavaly nem sikerült eleget havon edzenem. Nem volt elegendő hó, amikor sikerült kijutnom, és amikor volt hó, akkor nem tudtam menni. Az idei felkészülés során szeretnék az erőnléti edzésekre is fókuszálni, mert az izomtömegemet is növelni kell. Egyébként idén már egyszer voltunk 4 napot edzeni síteszttel egybekötve május elején, és készülünk edzőtáborba Hintertuxra május végén is a versenycsapattal. Nyáron legalább még két havas edzőtáborba szeretnék eljutni, hogy tökéletes alapozással készüljek a következő szezonra.

- Motivál vagy visszafog, ha a szüleid veled vannak edzéseiden, versenyeiden?

A versenyen motivál, ha ott szurkolnak a pályánál, de az edzések alatt jobban szeretem, ha otthonról követik az eseményeket.

-      A síelés az első számú sportágad, de kerékpározol is. Milyen eredményekkel? 

Hobbiszinten űzőm a kerékpározást, és amikor itthon vagyok, ellátogatok versenyre is, a tavalyi szezonban sikerült dobogós helyezéseket is elérnem. A síelésben a maximumot szeretném nyújtani, erre a sportra áldozok több időt, hogy felkészüljek, és jó helyezést érjek el. Ezért a kerékpározás a síelés miatt háttérbe szorul. Már 6 éves korom óta sízek versenyszerűen, és először 3 éves koromban került síléc a lábamra. Idén nyáron szeretnék sokat havon lenni, és minőségi edzőtáborokba menni, ahol hatékonyan tudok készülni annak érdekében, hogy decemberben az első versenyemen azt érezzem, hogy maximálisan felkészülten állok rajthoz.

Hosszútávú terveim vannak az alpesi sível, és ezeket szem előtt tartom az edzéseken és a versenyzés közben egyaránt. Az igazi nagy álmom, hogy elindulhassak a téli olimpián.

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.