A Kővári Károlyné díjat 2023-ban Büki Gábor kapja a versenysportban nyújtott segítségnyújtásáért.

1955. november 17-én született Budapesten a volt Hármashatárhegyi Sípályával szemben levő házban. Sí és sportlövő edzői, valamint sportlövő versenybírói végzettséggel rendelkezik. 2017-től 2018-ig a MOB kiemelt edzői programjában vett részt.

Családi kötődése a sísporthoz régi keletű, apai nagymamájának testvére, Becht Henrik a magyar hadsereg sí és vívó mesterképző tanára volt. 1935-ben a Honvédek sí-olimpiáján járőr csapatával első helyen végzett. A miniszterelnök fiát ő tanította síelni. Akkor még léggömbökre lőttek 300m-ről.

Gábor édesanyja testvérétől Gutvill Miklós síoktatótól és Dobozi Lászlótól lesiklani tanult, csak 1977-ben a honvédség magasabb egység bajnokságának a megnyerésekor tért át a sífutáshoz. Amatőrként szinte minden világkupa helyszínen versenyzett az Erdészeti Északi Európa Bajnokság keretén belül.

1993-ban Magyarországon rendezték az Európai Erdész Biatlon Versenyt, mely Galyatető második legnagyobb versenye volt. Ennek szervezésében és lebonyolításában jelentős szerepet vállalt munkatársaival együtt. A versenyirodát és a számitástechnikai hátteret biztosították.

1996-ban a Zánkai síroller világjátékokon szintén a versenyirodát, a számitás technikai hátteret biztosították.

2001-ben a siófoki síroller világbajnokságon már az embléma tervezésétől a kiírásig, a feliratoktól a versenyirodáig, ők biztosították, és az időmérést is ők végezték. Társadalmi munkában számos magyar sífutó és biatlon verseny időmérését bonolították. A magyar bajnokságok rendezését 2017-ig mindig ők látták el.

2005-től segítette a válogatott munkáját edzőként, a torinói téli olimpián és 3 biatlon világbajnokságon vett részt.

2008-ban daganatos betegséggel műtötték, de hamarosan újra segítve a sísportot a válogatottal tartott a Phjongcshang-i VB-re és ott sikerült az olimpiai kvalifikációt megszerezni. Ezt követően 5 junior VB-n és 3 Universiádén vett részt a csapattal csapatvezető edző vagy biatlon edző vagy sífutó edző minőségben.

2005-től az északi szakág vezetője és a Magyar Sí Szövetség elnökségi tagja volt 2010-ig, majd újra elnökségi tag és szakágvezető 2013-tól a 2020-ig.

2010-től 13 éven át az északi szakág versenyigazgatója volt.

2013-tól újra megszervezte az edzőbizottságot. Népszerűsítette a sportágát road show-val az egész országban a diák sportszövetséggel karöltve, bemutatókkal és vetített anyaggal.

1991-től a Miskolci Honvéd versenyzője, 2009-től a szakosztály vezetője, 2015-től az elnöke.

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.