A kis sínemzetek számára megszervezett FIS sífutó táborban vettek részt fiatal versenyzőink december közepén az olaszországi Val di Fiemmében. A kilenc napos fejlesztő táborban olasz síedzők irányították a tréningeket, és olyan tudást adtak át, mellyel a résztvevő országok sportolói és edzői kevésbé rendelkeztek. A foglalkozásokon elsősorban a sítechnika került a fókuszba, de helyet kapott az erő- és a gyorsaságfejlesztés is. A táborba Bere Johanna Zója, Holló Martin és Ferbár Csongor kapott meghívást, ahol a sportolók tudás szerint, rotációs rendszerben dolgoztak. 

„Mindhárom sífutónk szorgalmasan végezte el a feladatokat, és az ügyesebb sportolók közé tartoztak. Jó hangulatban zajlott a munka, és szerencsénk volt az időjárással is. A tengerszint feletti 1800 méter magasságban egy jó minőségű pályán folyt a munka, sok résztvevő számára a magaslat nehézséget jelentett. Számunkra ez nem volt gond, jól akklimatizálódtunk” – számolt be a körülményekről Csúr Attila a csapat kísérője. 

A tábor célja volt az is, hogy az újszerű mozgásformákat és feladatokat minél jobban elsajátítsák a sportolók, hazatérve mélyítsék a megszerzett tudást, tovább fejlődjenek. Az olasz szakemberek a tudásbeli hiányosságokra is rávilágítottak egyénenként és megjelölték, miben szükséges fejlődni a jövőben. A fiatalok motiváltságát a színvonalas edzések tovább növelték.

A versenyzők mellett az edzők is képzésben részesültek, a nekik szóló foglalkozásokon Csúr Attila vett részt. A hasznos ismereteket, tapasztalatokat a további edzői tevékenységében kamatoztatja majd. 

A fejlesztőtábor egy teszttel zárult, a gyerekek sprint váltót futottak, mely gyorsasági edzés is volt egyben. 

„A 16 éves korosztály az, amelynél az általános fejlesztés mellett egyre inkább a sportágspecifikus edzések kerülnek előtérbe. Saját magával kell tisztába kerülnie a fiatalnak, egyre tudatosabban végeznie az edzésmunkát, vagyis érteni kell, mit miért csinál, például milyen időjárásban mit kell tennie, hogyan kell előkésztenie a síléceit. Óriási segítség, hogy tapasztalt olasz edzőktől tanulhattak sífutóink, köszönjük a lehetőséget” – mondta Csúr Attila.

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.