Sikeresen szerepelt mindkét versenyzőnk a YOG-on: Szeghalmi Fanni 10. helyen végzett, és Tymcyna Dóra a sérülése ellenére a 22. helyen zárt. Székely Zoltán edző beszámolója. 

A versenyt megelőző napon egy óra hivatalos tréning állt lehetőségünkre megismerkedni a pályával. Már a bejárásnál látszott, hogy komoly kihívás lesz teljesíteni is a pályát. A start szekcióban négy méter magas falakon kellett átverekedjék magukat a versenyzők, ami különböző letörésekkel és ugrókkal volt színesítve. A fordulók nagyon szűkre sikerültek és a döntött íveket nem lehetett kihasználni. Az egyenes részeken nagyon aktívan kellett síelni a különböző méretű és formájú hullámok és ugratók leküzdése érdekében. Egy apró hiba, egy rosszul megválasztott nyomvonal egy kicsit lassabb tempó már végzetes lehetett. A pálya legkönnyebb pontja a célba érkezés előtti nagy ugrató volt, amin sebesség függvényében 20-30 métert repültek a versenyzők. 

A pálya állapotára nem lehetett panaszunk, a nagyon hideg -20 fokos időjárásnak köszönhetően nagyon kompakt jeges felület állt rendelkezésre, amihez a versenynapon még széllökések is társultak. A hideg időjárás nem okozott gondot a lányoknak, számítottunk rá és még decemberben készültünk is északon, így nem ért meglepetésként.  

Az összeszokottságunknak köszönhetően nagyon jól mentek a tréning menetek, a start szekció elsőre sikerült és lehetőségünk volt különböző nyomvonal variációkat letesztelni. A lányok magabiztossága körről - körre épült, annak ellenére, hogy többször megállították az edzést balesetek miatt. A tréningben elért időeredmények alapján is optimistán vártuk a versenynapot. 

Az előkészületeket jelentősen megnehezítette, hogy a sípályától másfél órára volt a szállásunk. A lányok edzés után visszabuszoztak, míg én késő estig készítettem elő a léceket a versenyre. Sajnos nem volt segítségem így csak telefonon tudtuk átbeszélni a videókat és a taktikát a versenynapra. 

A verseny kvalifikációja un. ‘Robin Round’ rendszerben zajlott, ennek lényege, hogy két csoportba osztották a mezőnyt és csoporton belül mindenki mindenkivel megmérkőzött. Öt heat (mikor négyen mennek egymás ellen) állt rendelkezésre pontokat gyűjteni, minden futam győztese 4 pontot, a második 3 pontot, a harmadik 2 pontot, a negyedik pedig 1 pontot kapott a célba érkezés sorrendje szerint. Majd csoportonként a négy legtöbb pontot gyűjtő versenyző ment tovább az elődöntőbe. Fanni és Dóri elkerülték egymást, külön csoportkörbe sorsolták őket, igy egymással nem találkoztak.  

Dóri az első körben nagyon harcosan síelve a második helyre futott be. A második heatben is remekül kezdett a későbbi győztessel tudott együtt menni a rajt szekcióban, sajnos az első kanyart túl szűkre vette belső síre került, elesett és megütött a sípcsontját. Nagyon kellemetlen sérülésnek bizonyult, mert ugyan síelni tudott vele, de a hullámok és főleg az ugratók utáni leérkezéseknél nagyon fájt a lába. A harmadik menetben fogait összeszorítva próbált még helytállni, a negyed körben már csak a szíve vitte, de látszott a mozgásán, hogy nincs meg a stabilitást így az ötödik futamban már nem engedtem rajtolni. Dóri mindezek ellenére csoportjában 9 pontot gyűjtött, ami a korábbi magyar vonatkozású YOG eredményeket figyelembe véve a legmagasabb pontszám, ami egy 22. helyezést ért Tymcyna Dóra számára, és ez az egyéni legjobb FIS pontját hozta számára. Rendkívül sok tapasztalatot gyűjtött, amit a későbbiekben még kamatoztatni fog! 

Fanni remekül kezdte az első heatet, a legrosszabb rajtpozícióból sikerült a második helyen célba érnie. A hideg időjárás miatt próbálták nagyon pörgetni a versenyt, így szűk húsz percenként indultak a futamok. Kihívás volt ilyen rövid idő alatt egy személyben finishelni a léceket, korábbi menetet kielemezni és taktikai tanácsot adni a következőre. Még a chilei csapatot is három edző navigálta, nem beszélve pl. a németekről, ahol két edző jutott minden versenyzőre. Külön köszönet a MOB részéről Pignitczky Dorkának, aki sokat segített, hogy legyen pár videónk és meleg ruhájuk a lányoknak célba érkezést követően. Na, de visszatérve a versenyhez, a második heatban Fanni szenzációs előzést mutatott be, az utolsó kanyarig türelmesen várva és tempót építve a célba érkezés előtti nagy ugratón sikerült bebiztosítania az első helyet. A harmadik futamban svájci ellenfelével síeltek közel egymáshoz, sajnos ellenfelének a botjában megakadt, ami tempóvesztést jelentett, és már csak a második helyet sikerült bebiztosítani. A negyedik futamban magabiztos győzelmet aratva csoportjában holtversenyben a harmadik helyről várta az utolsó heatet. A rajtot jól kapta el, de ez első kanyarból már harmadikként fordult, (legalább a második helyre volt szükség a továbbjutáshoz), a hullám szekciókon sikerült is tempót növelni, és kétszer is megkísérelt előzést, a szűk kanyarok miatt azonban kiszorult és végül a harmadik helyen zárta a futamot. A rajtból nézve elsőre azt éreztem, hogy türelmetlen volt, korán próbált előzni és emiatt nem volt meg a kellő sebesség különbség. Fanni erre rácáfolt, és saját elmondása szerint már annyira közel volt hogy rásíelt az ellenfele lécére, de amint előzésbe kezdett lezárta az utat az előtte síelő. A pontokat összesítve Fanni holtversenyben 16 ponttal negyedik lett, de az egymás elleni eredmény következtében nem fért be az elődöntőbe, végül pont az a cseh lány jutott be, akivel az utolsó körben harcolt a célig. Eredményben 10. helyet jelentett Szeghalmi Fanninak, a másik csoportban szintén 16 ponttal ötödik helyen végző ellenfele magasabban volt kiemelve, így alakult ki a végeredmény.  

Összességében több szempontból is rendkívül sikeresnek értékelem a freestyle szakág szereplését, ugyanis soha korábban olimpia eseményen nem indult még egyszerre két versenyzőnk. Az utolsó pillanatig harcoltunk az elődöntőbe kerülésért. Impozáns Fanni 10. helye és a sérülés ellenére Dóri 22. helye is. 

Megyünk tovább és reményeim szerint a jövő évi EYOF-on már a csapatversenyben is érdekeltek leszünk, továbbá gőzerővel dolgozunk, hogy kvótát szerezzünk 2026-ra. de a legfontosabb, hogy élvezzék a síelést. 

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.