Mivel Magyarország nem rendelkezik nemzetközi minősítésű sífutópályával, így a Magyar Sí Szövetség igyekszik évről évre valamely szomszédos országgal partnerségben megrendezni egy-egy nemzetközileg minősített versenyt. A korábbi években egyre nagyobb szervezési nehézségekbe ütköztünk a szlovákiai Skalka pályáján. Ezért 2024 januárjában kelet felé vettük az irányt és a Román Síszövetséggel együttműködve a Brassói-havasokban található Predeál pályáján rendeztük meg a versenyt. 

A körülmények itt sem voltak ideálisak, mivel az esemény előtt egy héttel még egyáltalán nem esett természetes hó a Kárpátok ezen részén. Mivel a helyiek is versenyt terveztek a hétvégére, ezért beindították a hóágyúkat, sőt, a hét elején a havazás is megérkezett. Így ideérkeztünkkor 2,5 km tökéletesen előkészített sífutópálya várt minket. 

A férfi és női kategóriában egyaránt 10 km-es szabadstílusú verseny várta a versenyzőket, akik között voltak román, macedón és magyar sportolók is. Míg a magyarok és a macedónok a felnőtt válogatottal képviseltették magukat, a román csapat junior korú versenyzőket nevezte.  

Az erős havazás, a heves széllökések és a változékony időjárás egyaránt nehezítette a versenyzők és waxmesterek dolgát, de mindenki a legjobbját nyújtotta. A versenyen kettős macedón győzelem született Ana Cvetanovska és Stavre Jada révén, a legjobb magyar helyezés mindkét nem esetében az 5. hely volt, ezt Bere Johanna Zója és Büki Ádám szállította.
Kónya Ádám a 6., míg Handzó Tamás a 9. helyen zárt. 

Szerző: Lágler Kristóf

 

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.