Életének 81. évében elhunyt Holéczy Tibor egykori sífutó olimpikon, a Magyar Sí Szövetség volt főtitkára, az Újpesti Dózsa örökös bajnoka. 

1943-ban született Budapesten sportoló családban, harmadik gyermekként. Az Újpesti Dózsában kezdett sífutóként sportolni.

Csapatban, váltóban és egyéniben összesen 37 alkalommal volt magyar bajnok. Az 1968-os téli olimpián 3 versenyszámban képviselte a magyar színeket sífutás szakágban. Ő volt az első magyar, aki teljesítette Svédországban a Vasa klasszikus stílusú sífutó versenyt. 

Aktív sportpályafutását követően a Magyar Sí Szövetség főtitkáraként tevékenykedett 1978 és 1998 között, 20 éven keresztül. A magyar sísport sokat köszönhet neki, miután főtitkársága alatt óriási fejlődésen ment át a hazai sífutó és biatlon sport. Ő álmodta meg, és valósította meg a Galyatetői sífutó-, és biatlon központot. Itt rendezték meg 1991-ben a junior biatlon világbajnokságot. Két évvel később, 1993-ban az Európai Erdész Biatlon Versenynek is Galyatető adott otthont. A nagyszabású sportrendezvényen 660 versenyző indult el.

1984 és 1998 között öt téli olimpián volt jelen, mint csapatvezető. 

Holéczy Tibor a síroller sport megalapításán is munkálkodott. A Nemzetközi Síroller Szövetség alapítója és 1991-ben elnöke volt. Az 1988-as síroller Európa-bajnokságon, melyet szintén Magyarországon rendeztek meg, a magyar csapat a 2. helyezést szerezte meg váltóban, ami azóta is kiemelkedő eredménynek számít. 

Munkásságát a Magyar Olimpiai Bizottság 1995-ben Díszoklevéllel ismerte el. 

Családtagjai, gyermekei, unokái is kötődnek a sportághoz. Idős korára visszavonultan élt családja körében, de a sporthoz és a síeléshez való szeretetét mindvégig megőrizte. 

Nyugodjon békében! 

Őszinte részvétünk a Családnak!

 

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.