Magas színvonalon zajlott le a szakedzőképzés felvételi eljárása a Testnevelési Egyetemen a május 27-én, melyről Dr. Barta Csaba a TF BA alpesi sí edzőképzés vezetője és Szepesi Bertold szövetségi kapitány, mb. szakágvezető, a TF BA alpesi sí edzőképzés oktatója írt szakmai beszámolót.

Vizsgabizottsági tagok: A felvételi vizsgát egy négytagú vizsgabizottság bonyolította le, melynek tagjai a Semmelweis Egyetem és a Magyar Sí Szövetség elismert oktatói és szakemberei voltak. A bizottság elnöke Dr. Barta Csaba, a Magyar Sí Szövetség elnökségi tagja, nemzetközi FIS TD, egyetemi docens, az edzőképzés felelőse volt, míg a további tagok Vágó Balázs edző és klubvezető, Barbai Áron edző és Szepesi Bertold a Magyar Sí Szövetség alpesi szövetségi kapitánya és szakágvezetője.

TF BA edzőképzés felvételi: A felvételi eljárás négy fő részből állt: biológia teszt és szakmai írásbeli, szóbeli, valamint gyakorlati vizsga.

Biológia teszt: A vizsga ezen része a gimnáziumok 11.-es diákjai számára íródott, a Mozaik kiadó által gondozott tankönyvének anyagára alapult, amely az emberi test felépítését és működését, valamint a sejtanyagcserét tárgyalja. A felvételizőnek egy 50 kérdéses tesztet kellett megoldaniuk online 25 perc alatt.

Írásbeli rész: Az írásbeli vizsga a Testnevelési Egyetem (TF) épületében került megrendezésre 9 és 10 óra között. A felvételizők az alpesi sível kapcsolatos sportelméleti és sporttudományos ismereteikről adtak számot. Az írásbeli vizsga során a jelentkezőknek különböző típusú feladatokat kellett megoldaniuk, beleértve a rövid válaszokat igénylő kérdéseket, valamint esszéfeladatokat.

Gyakorlati és szóbeli rész: A gyakorlati és szóbeli vizsga Normafán került lebonyolításra, 11:00 és 15:30 között. A jelentkezők különböző sportági gyakorlatokban vettek részt, melyek során bemutatták fizikai felkészültségüket, technikai tudásukat és edzői képességeiket. A gyakorlatok után sor került a szóbeli vizsgára, ahol tételeket húztak 17 témából, amikhez a bizottság tagjai további kérdéseket tettek fel a jelentkezők sportági ismereteiről, edzői filozófiájukról és pedagógiai módszereikről. A szóbeli rész célja az volt, hogy a bizottság jobban megismerje a jelentkezők motivációját és alkalmasságát az edzői pályára.

Kiértékelés a vizsgabizottsággal: A felvételi eljárás zárásaként a vizsgabizottság tagjai 16:00 és 17:30 között értékelték ki a jelentkezők teljesítményét. Az értékelés során figyelembe vették az írásbeli, gyakorlati és szóbeli vizsgán nyújtott teljesítményeket, valamint a jelentkezők általános felkészültségét és alkalmasságát az edzői munkára. Az eredmények kiértékelése és az összpontszámok összesítése után a végső döntést a felvételre javasolt jelentkezőkről a TF fogja meghozni, amelyet a nyár elején hivatalosan is közzétesznek.

A Magyar Sí Szövetség szempontjából örvendetes, hogy az erőfeszítéseknek köszönhetően színvonalas hátterű aspiránsok jelentkeztek. A képzésre választók száma 29 volt, amelyből 23-an meg is jelentek a szakmai felvételi vizsgákon.

Összességében a TF szakedzőképzés felvételi eljárása magas színvonalon zajlott, és biztosította, hogy csak a legfelkészültebb és legmotiváltabb jelentkezők nyerjenek felvételt a képzésre. A vizsgabizottság tagjai elégedettek voltak a jelentkezők felkészültségével és elhivatottságával, ami pozitív jövőt jósol a képzés számára.

Magyarországon az utóbbi években jelentős hiány mutatkozott sí edzőképzés terén. 2015 óta nem volt lehetőség sí edzői képzésre, ami komoly problémát jelentett a sportág fejlődése és a szakmai utánpótlás biztosítása szempontjából. Továbbá, körülbelül 2007 óta a szakedzőképzés sem működött, ilyen színvonalú 3 éves BA képzés pedig már több évtizede nem indult.

Idén végre pozitív fordulat következett be: a Magyar Sí Szövetség és a Testnevelési Egyetem (TE) közösen megszervezte az új alpesi sí edzőképzést. Ennek előre mozdításában, az adminisztráció előkészítésében Dr. Pajor Judit, a TF szakreferense, valamint korábbi alpesi síversenyző és Petrahn Barbara, a Magyar Sí Szövetség főtitkára hathatós segítséget nyújtott. Ez a kezdeményezés jelentős előrelépést jelent a hazai sísportban, mivel lehetővé teszi az érdeklődők számára, hogy korszerű, magas színvonalú képzésben részesüljenek, és megfelelő szaktudást szerezzenek. A képzés célja, hogy újraindítsa a síedzői utánpótlást, valamint a szakedzői szintű képzést is biztosítsa, ezáltal javítva a sportág szakmai hátterét és elősegítse a magyar síelők nemzetközi sikereit. A következő tanévben a tervek szerint elindul az északi sí edzőképzés is.

Ez a lépés nemcsak a sportág népszerűsítését szolgálja, hanem hozzájárul a hazai síélet fejlődéséhez és a versenyképes utánpótlás kineveléséhez is. A Magyar Sí Szövetség és a TF együttműködése fontos mérföldkő, amely remélhetőleg hosszú távon is biztosítja a sí edzői és szakedzői képzés folyamatosságát és minőségét Magyarországon.

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.