Litvániában fedett sípályán készülhetett az alpesi serdülő válogatott nemrégiben. A táborban végzett munkáról Szappanos Bence, szövetségi kapitányt írt beszámolót.

Manapság egyre nehezebb jó körülmények között megkezdeni a tavaszi-nyári felkészülést. A rendkívüli meleg időjárás miatt egy-két kivétellel a gleccserek pályái edzésre alkalmatlanok, időnként kénytelenek bezárni azokat. Erre az esetekre kitűnő megoldást jelent a sízők számára a fedett sípálya. A pálya körülményei állandóak, kiszámíthatóak.

Emiatt Druskininkai-ban Litvániában a Snow Arena fedett sípályán tartott összetartás tábort a serdülő (U14-U16) válogatott. A táborban majdnem az összes válogatott sportoló részt tudott venni. A szakmai munkát három edző Budai Balázs -Snowline, Székely Zoltán -Freeride Club és Vági Zoltán -Scoop, illetve a Szövetségi Kapitány, Szappanos Bence vezette. A tábor augusztus utolsó hetében zajlott le, még az iskola megkezdése előtt.

A talaj kemény volt, agresszív jég, ami eleinte gondot okozott egy-két sportolónak, de ahogy teltek az edzések egyre inkább megállták a helyüket a pályán. A gondosan technikailag felépített edzések terv szerint alakultak és a technikai fejlődés edzésről-edzésre látványosan alakult minden résztvevőnél. Az edzések rendkívül intenzívek voltak. Az első napon 3 alkalommal, a többi napon kétszer kétórás edzésintervallumban 8-12 edzőmenetet produkáltak a sportolók. Az edzések száma és intenzitása a serdülő korosztály megterhelésére alkalmas módon ment végbe. A jégen síelés technikáját elsajátították, melyet később alkalmazni tudnak majd.

A tábor remek hangulatban telt és minden téren pozitívan alakult. Öröm volt nézni, ahogy a serdülő válogatott kiváló körülmények között tudott együtt edzeni és nem csak a pályán, hanem az edzések után is együtt mozgott a csapat. Az edzők hatékonyan tudtak összedolgozni és ez a sportolók esetében is látszott. Szeretnénk hagyományt teremteni az ehhez hasonló szervezésű táborokkal a sportág fejlődése érdekében.

Szerző: Szappanos Bence

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.