David Fill személyében új vezetőedző irányítja a magyar alpesi sí válogatottat. Az olasz tréner, aki számos világkupa versenyző sikeréhez hozzájárult az elmúlt években, már meg is kezdte a munkát ifjúsági és felnőtt sízőinkkel Hintertux-on, Stark Márton edzővel együttműködésben.

„Köszönöm a Magyar Sí Szövetségnek a lehetőséget, hogy dolgozhatok a sí válogatottal.  Már bele is vágtunk a munkába az ausztriai Hintertuxon, ahol 5 napos edzőtábort tartunk a csapatnak, a lányoknak és a fiúknak egyaránt. Összesen 15 versenyzővel és edzőkkel utaztunk. Az a tervem, hogy mihamarabb felmérjem, milyen technikai tudással rendelkeznek a fiatalok, és aztán folytatjuk az edzéseket nyáron. Célom, hogy egy erős csapatot kovácsoljunk elsősorban a 16-19 éves sízőkből. Tudom, hogy hosszú és kemény munka vár ránk, de szépen lassan építkezünk, hogy egy napon akár már világkupában is versenyezhessenek. A cél, hogy a lehető legmagasabb szintre hozzuk fel a sportolókat. Türelmesnek kell lennünk, hiszen sokuknak ez lesz az első éve a FIS versenyzésben. Szóval most az első, hogy csapatot építsünk, és csapat szellemet teremtsünk, miközben élvezzük a közös munkát és a sízést.” – nyilatkozta David Fill.

A szakember néhány évvel ezelőtt kétszer is közel állt ahhoz, hogy Miklós Edit edzője legyen, de végül Walter Hubmann, majd Stefan Abplanalp került világkupás versenyzőnk mellé. Miklós Edit most viszont a szövetség elnökeként kereste meg februárban a szakembert, aki elfogadta a felkérést.

Szakmai életút

A bolzanói születésű 38 éves David Fill versenyzőként kezdte pályáját, 1996-tól 10 éven keresztül indult FIS versenyeken és nemzeti bajnokságokon, de nagyobb világversenyekre, így világkupákra nem sikerült kijutnia, és sérülés is nehezítette a felkészülését. Úgy döntött, hogy amit sízőként nem tudott elérni, azt edzőként megvalósítja. Sorra tette le a síoktatói, majd az edzői szakvizsgákat, miközben a versenyzései mellett előbb síoktatóként tevékenykedett a szülőhelyén, majd miután felhagyott az aktív sportolói életével, a 2006/2007-es szezontól kizárólag edzői karrierjére összpontosított.

Rögtön az olasz férfi világkupás versenyzők edzői csapatába került edzőként és szervízemberként, ahol a gyorsasági számokban induló sízőkkel dolgozhatott. Majd az Európa-kupa válogatott felkészülését segítette. A legnagyobb eredményét az olasz női világkupa csapatnál érte el, ahol előbb edzőként, majd vezetőedzőként segíthette sikerhez a gyorsasági számokban versenyző sízőnőket, akik közül többen is a 2011-2013 közötti években, Fill irányítása alatt voltak a legeredményesebbek. Többek között ilyen volt Daniela Merighetti, aki 2012-ben Lindsey Vonnt megelőzve világkupa győzelmet aratott Cortina d’Ampezzo-ban, és a schladmingi vébén második lett lesiklásban. De a Fanchini testvérek, Elena Curtoni, Francesca Marsaglia, Camilla Borsotti vagy éppen Johanna Schnarf, Verena Stuffer sikereihez is nagyban hozzájárult a szakember. Egy szezonon keresztül szintén világkupás versenyzők kerültek hozzá ezúttal Monakóban, majd 4 évre az orosz férfi válogatott vezetőedzője lett, és a gyorsasági számokra készítette fel sízőit. Közülük Pavel Trikhichev a tavalyi wengeni világkupán Victor-Muffat Jeandet mögött, nem kis meglepetésre a második helyen végzett.

Az előző szezont David Fill két lengyel szlalom versenyző mellett töltötte, akik közül az egyik világkupában is indult, majd Miklós Edit megkeresésére a magyar válogatotthoz szerződött. A jövőben az olasz szakember vezeti az ifjúsági és felnőtt válogatott munkáját, segítője az egykori szövetségi kapitány, Stark Márton lesz, aki elsősorban a női csapat edzéseiből veszi ki a részét.

Az alpesi sí mellett a futball a második kedvenc sportága, és szeret hegyi kerékpározni. A szakágak közül a lesiklást kedveli leginkább. Bár 15 évet a gyorsasági számokra készítette fel sízőit, de minden szakágban edzősködött mát. Úgy véli, egy trénernek minden versenyszámban otthonosan kell mozognia.

 A vezetéknév azonosság ellenére David Fill nem rokona a többszörös világkupa győztes sízőnek, Péter Fillnek.

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.