A szezon végét alaposan átrendezte a vírushelyzet a Zalkánál is, de a nyár több lehetőséget hozott a közös edzésekre. A hazai biatlon sport egyik legjelentősebb fellegvára, a HONVÉD ZALKA SE elnökét, Ungvári Bernadettet kértük értékelésre.,

A tavasszal bevezetett kijárási korlátozások idején a közös edzéseket kénytelenek voltunk felfüggeszteni és versenyzőink egyénileg készültek a szülők felügyelete mellett oly módon, hogy a gyakorlatokat az edzők előre elkészített 1-1,5 órás online videókban mutatták be. Azt követően, hogy a közös edzések végzése a nyári szünet elején lehetővé vált egy hetes napközis táborral kezdtük meg a felkészülést, melyet rögtön a Normafa Kupa nyári biatlon verseny követett, ahol már összemérhettük felkészültségünket a versenytársakkal. A nyári felkészülés egy hetes szlovákiai edzőtáborral folytatódott, ahol nagyon jó körülmények között készülhettünk és használhattuk az „A” licenszes Osrblie biatlon centrum infrastruktúráját is. Az edzőtáborból hazatérve a Magyar Kupa sorozat első versenye következett Galyatetőn, ahol már lehetett látni az elvégzett munka gyümölcsét. A következő héten egyesületünk számos tagja részt vehetett a Magyar Sí Szövetség által szervezett közös edzőtáborban Mátraszentistvánban, ahol Szőcs Emőke szövetségi kapitány vezetésével, Gál Ágota és Hegedűs Kitti hathatós közreműködésével sikerült új lendületet és igazi élményeket is adni a gyerekek számára, akik fejlődése a Magyar Kupa sorozat második fordulójában Galyatetőn szembetűnő volt, noha akadtak még hibák.

Ezt követően a szlovákiai Osrbliben rendezett Nemzetközi Viessmann Kupán vettünk részt egy kisebb létszámmal, ahol rendkívül erős és korosztályonként 30 főt meghaladó népes mezőnyben is sikerült helytállnunk. Benyovszky Lili jó futásával és remek lövészetével az igen előkelő 2. helyet szerezte meg, míg Besze Dániel 4. helyen végzett úgy, hogy csak egy hajszállal szorult le a sűrű élmezőnyben a dobogóról. A többiek is mind a középmezőnyben végeztek, amely mindenképpen tisztes helytállást jelent egy ilyen erős nemzetközi mezőnyben.

Másnap már rolleren kellett teljesíteni és az itthon maradtakkal kiegészülve a teljes létszámban részt vettünk a Kakucs Ringen megrendezett síroller OB-n. Boldog volt a csapat, mert végre találkozhattak a felnőtt és kiemelt ifi versenyzőinkkel, mivel felnőtt versenyzőink, Pónya Sára és Panyik Dávid az időn főleg Ausztriában, Szőcs Emőke irányításával, és itthon vezetőedzőnk Gál Ágota folyamatos felügyelete alatt készültek. A síroller OB mindkét felnőtt versenyzőnk számára egy nyári mérföldkövet jelentett, nem volt célverseny, amelyet úgy ítélek meg, mint biatlonisták jól teljesítettek, mivel ebben az időszakban már a lövészeté a főszerep. Örülünk, hogy utánpótlás versenyzőink nem csak azokban a korosztályokban tudtak nyerni idén, ahol csak 1-2 fő indult, hanem komoly és erősebb mezőnyökben is. Ugyanakkor számunkra a 6. helyezett is ugyanolyan fontos és értékes, mert olyan utánpótlást nevelünk, ahol az élversenyzővé válás csak ifjúsági korban kezdődik el.

Összességében elmondhatjuk, hogy ebben az évben nagy hangsúlyt fektettünk a minőségi munkára úgy, hogy Gál Ágota vezetőedzőnk munkáját Róza Balázs erőnléti edző segíti, aki folyamatosan képzi magát annak érdekében, hogy sportág specifikus feladatokat tudjon számunkra kidolgozni, és még a gyerekek versenyeire is kilátogat, hogy mindebből tanuljon. Az egyesületet a néhány éve történt, szinte teljes szétesést követően kellett újraépíteni. Mára ismét eljutottunk oda, hogy saját neveltetésű utánpótlás versenyzőiből már 2 lány és 5 fiú kispuskás versenyzőt tudunk ismét kiállítani és a Magyar Sí Szövetség műhelytámogatásának is köszönhetően 2020. évben olyan felkészülést végezni, ami a jövőben egy komoly bázisa lehet a majdani ifjúsági válogatottnak. Jelenleg nagyon bízunk abban, hogy Kocsik Esztert a sífutás mellett a biatlon is rabul ejti, úgy látjuk igen komoly erőfeszítéseket tesz, hogy a lövészetet megfelelően elsajátítsa. Mellette Kovács Hunor, Szőllős Dániel, Benyovszky Luca, Vári Benedek és Fenyő Ákos is kispuskát ragadott, akik mellé jövőre még 3 fiú és 1 lány fog reményeink szerint csatlakozni. Utánpótlásunkat szeptembertől szeretnénk egy általános iskola alsó tagozatos csoporttal bővíteni, valamint az óvodai képzésbe is valamilyen formában bekapcsolódni a sportág megismertetése és népszerűsítése érdekében.

Nagyon sajnáljuk, hogy egy ilyen erős felkészülés után a szeptember 1-től bevezetett határzár miatt nem tudunk kiutazni a nyári Olimpiai Reménységek Versenyére és a Nemzetközi Viessmann Kupasorozat hátralevő versenyeire, de bízunk abban, hogy ebből a helyzetből is valamilyen módon – ha egyelőre nem is látszik, hogyan – előnyt fogunk tudni kovácsolni a téli időszakra.

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.