Már négy éve nincs közöttünk volt szövetségi kapitányunk, Kovács Barnabás, aki évtizedekig a hazai sísport meghatározó személyiségeként tevékenykedett szeretett sportjáért. Töretlen lelkesedése és szakmai tudása által sokunk számára példakép volt.

Tragikus balesetét követően olyan űr maradt utána, melyet nehéz betölteni. Idén ugyan elmaradt az ő és a fiatalon elhunyt Kovács Dani emlékére a Rozmaring SE által rendezett alpesi síverseny. De ez a szezon sem múlhat el Kovács Barna Emlékverseny nélkül, miután a hétvégi sífutó verseny az ő nevét viseli, ezzel tisztelegve a sportszakember életpályája előtt.

A versenykiírás itt elérhető

Kovács Barnabás román síversenyző bajnok édesapjától sajátította el a síelés alapjait kétévesen, testvérével, Kovács Gedeonnal együtt. A Honvéd színeiben tizennyolc éves koráig versenyzett, több ifjúsági bajnokságot nyert, és tagja volt az alpesi sí válogatott keretnek.

Edzői pályája 1972-ben indult, miután elvégezte a tanári és sí szakedzői szakot a Testnevelési Főiskolán. 1973-tól a magyar alpesi síelés szakmai vezetőjeként dolgozott. Munkája nyomán versenyzői megalapozták a sísport sikereit, kiemelkedően szerepeltek a nemzetközi élmezőnyben. Kovács Barnabás vezetésével vett részt a magyar csapat az 1992-es albertville-i, majd az 1994-es lillehammeri téli olimpián. Itt Bónis Attila műlesiklásban 20. helyezést ért. A kilencvenes évek végén leánya, Kovács Mónika volt a legeredményesebb magyar alpesi síelő, az 1998-as Naganóban rendezett téli olimpiára 3 számban kvalifikálta magát, és az összetett versenyben 21. helyezést szerzett.

A szakember szövetségi kapitányként valamennyi szakágért felelt, több téli olimpián és világbajnokságon irányította és segítette a válogatott sízőket. A magyar sísport fejlődésében komoly érdemeket szerzett, szerényen, sokszor a háttérből legjobb tudása szerint segítve a fejlődést állt ki a szövetség 2006 óta működő új vezetése mellett.

Kovács Barnabás 2016 januárja óta átadta szövetségi kapitányi helyét az alpesi sí sportágban Stark Mártonnak, onnantól kezdve töretlen lelkesedéssel irányította szövetségi kapitányként a biatlon, sífutás, síugrás sportágakat, vezette az északi sportágak szakmai munkáját.

Versenyzői legszebb eredményei közé tartoztak az egyetemi sporthoz kapcsolódó Universiadékon elért nagyszerű helyezések. Az 1981-ben a spanyolországi Jacában lebonyolított Universiade összetett versenyében Apjok Ildikó 5. helyen végzett. Kozma Péter az 1983-as Szófiában és 1985-ös olaszországi Nevegalban megrendezett téli Universiadékon 4. és 5. helyet szerezte meg. A 2013 decemberében megrendezett trentinoi Universiadén edzőként és szövetségi kapitányként is segítette a magyar egyetemista 2 csapatot a minél jobb helyezés elérésében. Ennek is köszönhetően minden idők legeredményesebb magyar Universiadéja volt a 2013-as olaszországi. A sí szakágban Berecz Anna összetettben 7., óriás műlesiklásban pedig 8. helyet szerezte meg.

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.