Pónya Sára pár héttel ezelőtt megkezdte a felkészülést egy itthoni edzőtáborban, majd Panyik Dáviddal kiutazott Ausztriában, ahol folytatja a tréningeket. Az elmúlt szezonban biatlonosunkat egy makacs térdsérülés vetette vissza a versenyzésben, de az idény végére szinte teljesen felépült, és sífutásban olimpiai kvótát érő teljesítményt produkált. Sára összegezte az elmúlt szezont.

- Hogyan értékeled a mögötted lévő szezonbeli szereplésed, a körülményeket?

A lehetőségekhez képest sikerült elérni az előre kitűzött főbb célokat, szóval összességében pozitívan. Emellett természetesen megszerettem volna mutatni azt a tudást, amiért egész szezonban küzdöttem, edzettem, mivel úgy éreztem a nyár folyamán sikerült egy bizonyos szintet lépnem mind technikailag, mind edzettségi szint terén. Sajnos a sérülés közbe szólt, így sok minden máshogy alakult.

- Sikerült olimpiai kvótát szerezned sífutásban. Milyen érzés volt?

Nagyon erős boldogságot éreztem akkor, ritkán érez ilyet az ember. A VB előtti időszak nagyon kiszámíthatatlan volt a lábam miatt. Néha jó volt, viszont előfordult, hogy még a sétálás is nehezemre esett. Alapvetően, ha egészséges lettem volna és novemberben nem vágom így tönkre a térdem, nem lett volna kérdéses, hogy már a kvalifikációs versenyen megfutom-e a kvóta megszerzéséhez szükséges pontot. Azért tartom a körülményekhez képest nagy eredménynek ezt, mert december után februárban tudtam újra lécre állni, és egy decemberi sprint versenyt leszámítva ez volt a tavalyi szezonom első versenye. Nagy kő esett le a szívemről, amikor megtudtam, hogy sikerült. Igaz rettentően nehéznek bizonyult a pálya, rengeteg szintkülönbség volt benne, de élveztem ezt a kihívás, és a versenyzést.

- Miben fejlődtél a korábbi szezonokhoz képest?

Úgy gondolom összességében, mindenben egy picit: technika, állóképesség, robbanékonyság, dinamika, mentális erősség, azonban talán a türelmem fejlődött a legtöbbet az elmúlt időszakban.

- Biatlonban milyen élményeket, eredményeket hozott neked az elmúlt évad?

Sajnos nem sikerült túl sokat versenyezni a tél folyamán. Amíg otthon kezeltek a térdemmel, nem tudtam lövő edzést sem végezni, ami a biatlon versenyeimen meg is érződött. Indultam a Junior VB-n is és az utolsó IBU kupán is, ezekből a legutolsó sprint versenyemen sikerült jobban szerepelni Obertilliach-ban. Itt kezdtem belejönni a lövészetbe, de sajnos vége is volt a szezonnak, azonban ezekből a versenyekből is tudtam tanulni, tanulságot levonni. Így utólag visszagondolva, örülök, hogy képes voltam versenyezni a tavalyi szezonban.

- Térdsérülésed miatt csak február közepén tudtad elkezdeni a felkészülést. Sikerült teljesen felépülnöd?

Az elmúlt két hónapban minden a térdem helyrehozásáról szólt. Pihentetés, fizioterápiás kezelések, lökéshullámos, mágneses kezelések és MRI vizsgálatok jellemezték ezt a két hónapot. Sajnos még most sincsen teljesen rendben a térdem. Ez egy elég hosszú folyamat, de végzem az előírt feladatokat. Az állóképességi edzésmunkát már elkezdtem vele, és úgy tűnik bírja a terhelést, ami szintén azt igazolja, hogy folyamatosan javul.

- Hogy zajlik most az edzésmunka?

Dáviddal Ausztriában készülünk tovább, és emellett bízunk abban, hogy minél több edzőtáborunk lesz majd, mivel az edzői szem kívülről sokkal többet tud hozzátenni egy edzéshez. Már részt vettünk egy kerékpáros edzőtáborban Magyarországon belül.

- A nyári vébén indulsz?

Igen, tervben van. Igazából a nyári felkészülésünk fő versenye a nyári biatlon vb, így mindenféleképpen szeretnék elindulni.

- Mik a terveid a következő egy évadra?

Előszöris legalább olyan felkészülést végezni, mint a tavalyi évben, minél több versenyen elindulni, biatlonban és sífutásban is. A lehető leghatásosabb felkészülést szeretném elvégezni az olimpiára. Bízom benne, hogy ismét egy nagy szintet léphetek majd ebben a szezonban is.

- Miben szeretnél fejlődni?

Egyértelműen a technikámban, illetve az állóképességben szeretnék még sokat fejlődni, és annyi edzést végezni, amennyi belefér. Az elmúlt félév még motiváltabbá tett az edzésekre, a tudatos, minőségi felkészülésre. Szeretnék a leggyorsabb idő alatt a legtöbbet fejlődni. Azonban a hosszútávú célom, hogy minél jobb lehessek a sportágban, eredményes versenyzője lehessek Magyarországnak.

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.