A hétvégén síroller világkupán indultak a biatlon válogatott férfi versenyzői Besztercebányán. Szőcs Emőke, szövetségi kapitány értékelt. 

„Nagyon fontosnak tartom, hogy színvonalas versenyszituációba kerüljenek a versenyzők, ezért éltünk a FIS VK lehetőségével.

Ezek a versenyzők mind biatlonban, mind sífutásban megállják a helyüket, így azt gondoltam, hogy nem elég, ha csak FIS versenyeken indulnak. Egy ilyen VK igazi kihívás, hiszen a nagy nemzetek külön büdzsét szánnak a sírolleres csapataik felkészítésére, és ez meg is látszik az erőnlétükön. Egyeseknek ez a csúcs szezon, másoknak ez a felkészülés a téli versenyekre, nem egyszerű felzárkózni. azonban kifejezetten motiváló egy ilyen kaliberű versenyen rajthoz állni.

A világjárvány ellenére 25 felnőtt férfi versenyző, 10 nemzetből részt tudott venni a

A 200 m sprint egyáltalán nem a mi versenyszámunk, de mi rajthoz álltunk. Gyallai Somának sikerül bejutni a páros futamokra. Büki Ádám botja az első 30 m után eltört, és sajnos itt egy bot csere túl sok hátránnyal jár, gyakorlatilag nincs hibázási lehetőség. Ennek ellenére célba ért, és egy új tapasztalatra tehetett szert. 

Számunkra a legoptimálisabb és legeredményesebb verseny a 15 km szabadstílusú tömegrajt volt.  Egyen rollert kaptak a versenyzők, így fair körülmények között versenyezhettek. Bár az a versenyző, aki az utolsó sorból indul egy tömegrajtkor, annak mindenképp van egy kis hátránya. De ez része ennek a versenyszámnak. Itt Gyallai Soma szerepelt a legjobban +1:37 hátránnyal, 20-ik helyezett lett, 115 FIS pontot szerzett.

A második legjobb magyar Büki Ádám +2:49 hátránnyal 21-ik, 168 FIS pontot szerzett.

Panyik Dávid, aki leküzdötte a covidot, a postcovidot, hosszú kihagyás után biztató versenyt tudhat maga mögött, a 22-ik helyen ért célba +3:23 hátránnyal 194 FIS ponttal.

A hegyi klasszikus versenyen Gyallai Soma 15-ik helyen ért célba, maga mögé utasítva jó néhány versenyzőt. Panyik Dávid lassú sírollerel versenyzett, és végül nem ért célba.

Először vettünk részt egy ilyen versenyen, és nagyon jó tapasztalatokkal tértünk haza. A szervezők kitettek magukért, tényleg minden gördülékeny es magas színvonalú volt. Jó volt hallani Besztercebánya belvárosában a magyar ajkú szurkolókat, látni a lelkesedésüket. Köszönet érte!"

A csapat folytatja a felkészülést, a fókuszban most a nyári biatlon világbajnokság van, amely a csehországi Nove  Mestoban lesz augusztus 25-29 között.

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.