A véradás nyáron is az egyik legegyszerűbb és legnagyszerűbb módja a segítségnyújtásnak. Ezért is csatlakozik a Magyar Sí Szövetség a Magyar Vöröskereszt kampányához, és buzdít minden verseny- és amatőr síelőt és családtagjaikat, hogy adjanak vért. A legalapvetőbb tényeket és tudnivalókat osztjuk meg a véradásról:

 

1.   Véradásra jelentkezhet bárki, aki elmúlt 18 éves, de még nincs 65 (első véradók esetén a felső korhatár 60 év), testsúlya eléri az 50 kg-ot és egészségesnek érzi magát.

 

2.  Egy átlagos, egészséges felnőtt embernek 5-6 liter vére van, amelyből egy véradás alkalmával 450 ml +/- 45 ml vér kerül levételre. Ezt a mennyiséget az egészséges szervezet könnyedén tudja pótolni, nem jelent különösebb megterhelést.

 

3.  A véradások alkalmával levett kb. 450 ml vérből három féle vérkészítményt állítunk elő: Vörösvérsejt készítményt, trombocita készítményt és friss fagyasztott plazmát, amelyet akár 3 különböző ember is megkaphat. Innen ered a szlogen: Adj vért és ments meg 3 életet.

 

4.  Két véradás között 56 napnak kell eltelnie, valamint korlátozva van az egy évben belüli véradások száma is: 365 napon belül a férfiak 5-ször, a hölgyek 4-szer adhatnak vért. Ezek a korlátozások a véradók egészségét védik.  Ennél gyakoribb véradás esetén jelentősen megnőhet a vashiány kialakulásának esélye.

 

5.  A véradás – a regisztrációtól a távozásig – általában egy órát vesz igénybe. A steril vérvételi zsákba 5-10 perc alatt vesszük le a vért.

 

6.  Magyarországon naponta 1600-1800 véradóra van szükség a folyamatos, biztonságos betegellátáshoz.  A több száz fős véradásszervezői hálózatnak köszönhetően az Országos Vérellátó Szolgálat napi szinten országosan 60-70 helyszínen biztosítja a véradók számára, hogy élhessenek a segítségnyújtás e formájával, lehetőség szerint minél közelebb lakhelyükhöz, munkahelyükhöz.

 

7.      A levett vérek kivizsgálása, a vérkészítmények előállítása általában 24 órán belül megtörténik, így könnyen lehet, hogy ha ma vért ad, azzal már a holnapi napon megmenti valaki életét.

 

8.      Ma Magyarországon a véradásra alkalmas lakosság kb. 4 százaléka ad vért, ez nagyjából 270 000 véradót jelent. Évente ez a 270 000 véradó biztosítja a közel 380 000 egység vérkészítményt a vérátömlesztésre szoruló betegek számára.

 

9.      Fontos hangsúlyozni, hogy a véradás nem vérvétel. A véradás megkönnyítése érdekében érdemes a bőséges étel-italfogyasztás. 1-1,5 liter folyadék elfogyasztása ajánlott, valamint véradás előtt kerülni kell a zsíros ételek fogyasztását.

 

10.  A véradást megelőzően elengedhetetlen a véradók hiteles azonosítása. Minden esetben hozza magával személyi igazolványát, lakcímkártyáját, TAJ kártyáját. Ezek hiányában sajnos nem kerülhet sor véradásra.

 

11.  A Magyar Vöröskereszt 1939 óta végzi az önkéntes és térítésmentes véradások szervezését.

 

COVID-19 BETEGSÉGBŐL VALÓ GYÓGYULÁST KÖVETŐEN

Ha teljesen felgyógyult, tünetmentes, akkor a gyógyulást követően három hét múlva (21 nap) adhat vért.

COVID-19 ELLENI OLTÁST KÖVETŐEN

A magyarországi oltási program keretében beadott alábbi COVID-19 elleni védőoltás: Comirnaty <Pfizer-BioNTech>; MODERNA; Vaxzevria <AstraZeneca-Oxford>; Szputnyik V; Sinopharm; Janssen <Johnson & Johnson> láz-, tünet-, és panaszmentesség esetén nem kizáró ok, azonban az oltás után (különösen az ismétlő oltást követően), néhány napig célszerű pihenőt tartani.

A Magyar Sí Szövetség főtámogatója az MVM.

 

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.