A héten megkezdődnek a nyári biatlon világbajnokság küzdelmei, melyeken három férfi versenyzőnknek – Panyik Dávidnak, Gyallai Somának és Büki Ádámnak - szoríthatunk. Pónya Sára térdproblémái miatt ki kell, hogy hagyja a világversenyt. 

„Fontosabb, hogy Sára a kezelést az orvosi előírásoknak megfelelően végig csinálja” – indokolta női válogatott biatlonosunk távolmaradását Szőcs Emőke, szövetségi kapitány, aki a felkészülésről is beszámolt.
„A lehetőségeinknek megfelelően készültünk a VB-re, és nagyon örülünk, hogy idén meg is tudják rendezni Nove Mestoban, Csehországban. Ott tölthettünk 9 napot edzőtáborban. Nagyon hasznosnak bizonyult, hogy a verseny helyszínén tudtunk edzeni. Volt szél, esős időjárás, de nagy hőség és kellemetlen hideg egyik pillanatról a másikra. Nekünk fontos, hogy akkor is edzünk, ha jól esik, nem csak akkor, ha jól esik... Fontos megtapasztalni minden időjárási körülményt, reagálni az időjárási viszonyokra és a legjobban teljesíteni minden körülmények között. Én amikor azt mondom, hogy az időjárás mellénk állt, az nem azt jelenti, hogy végig sütött a nap, inkább azt, hogy volt szél, kánikula, hideg és eső, ezzel több lehetőséget kapunk a tanuláshoz. Mindez azért fontos, mert egy belövéstől a verseny időpontjáig mind a fény viszonyok, mind a szél, páratartalom változhat, és ez a lövészetet nagyban befolyásolja. Ezeket ismerni kell, és tudni, hogy hogyan reagálunk rá, ha mindez edzésen fordul elő, akkor versenyen sem jelenthet gondot. Itt például egyik napon 34 C fölötti melegben edzettünk, a következő napon viszont iszonyatosan hideg lett, kevesebb mint 15 C fok. Bár a fényviszonyok nem változtak, mégis a szórás mind a három versenyző számára nagyon alacsonyra ment belövéskor. Ez annyit jelent, hogy hidegben a levegő sűrűbb, a lövedéknek nagyobb ellenállást kell legyőznie így a találat mélyebben csapódik be a céltáblán, de ugyanez történik egy szembeszélben is. Szóval eléggé komplex feladata van egy biatlonosnak, de ettől szép és különleges ez a sportág.

 

A nyári biatlon világbajnokság versenyszámait augusztus 26-29. között rendezik Nove Mestoban.

 

 

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.