Február 4. és 20. között Peking rendezi a 2022-es téli ötkarikás játékokat, ahol 14 magyar sportoló vesz részt. A csapatban 2 alpesi és 2 északi síző is helyet kapott.

 

Íme, a 4 versenyző: 

 

 

 

Tóth Zita

ALPESI SÍ

EDZŐ: Tóth Zalán (Nevelő edző), Dietmar Thöni, Szepesi Bertold

KLUB: Vasas SC

SZÜLETÉSI IDŐ: 2002-05-28

A 19 éves sízőnő már harmincnégy magyar bajnoki aranyérem birtokosa. A legjobb eredményei a nemzetközi porondon a 2020-as lausanne-i ifjúsági téli olimpián elért 16. és 17. helyezése, valamint a 2019-es téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon megszerzett 9. helye. Az idei és az előző idényben különböző FIS-versenyeken többször is sikerült dobogóra állnia. A banszkói junior vébén 17. lett, ami minden idők legjobb magyar eredménye a junior-világbajnokságokon. Az olimpiát megelőzően két világkupa versenyen is indult. Azt vallja, hogy akkor fejlődik igazán, ha feszegeti a határait. Az olimpián műlesiklásban és óriás-műlesiklásban indul.

 

Kékesi Márton

ALPESI SÍ

EDZŐ: Dr. Kékesi Tamás, Robert Zan

KLUB: DVTK

SZÜLETÉSI IDŐ: 1995-12-19

Kékesi rutinosnak számít a világversenyeken, alig múlt el 15 éves, amikor világbajnokságon indult 2011 februárjában. Azóta öt felnőtt vb-n vett részt, és magyarként először jutott be a kvalifikációból a főfutamba szlalomban. A legjobb vb-helyezését 2021-ben hozta, amikor is műlesiklásban a 25. lett. Világkupában még nincs befejezett futama, de FIS kategóriájú versenyen már többször végzett dobogós helyen. Márton technikai számokban - szlalomban, óriás-műlesiklásban - versenyez a második olimpiáján, Pekingben. 4 évvel ezelőtt Phjongcshangban az összes alpesi számban elindult, a legeredményesebb műlesiklásban volt, ahol a 30. lett.

 

Pónya Sára

SÍFUTÁS

EDZŐ: Szőcs Emőke, Gál Ágota

KLUB: Honvéd Zalka SE

SZÜLETÉSI IDŐ: 1999-05-14

Sára 2 éves kora óta síel, válogatott szinten kajakozott, emellett többszörös magyar bajnok alpesi síben. Miután mindkét sportágat abbahagyta, komolyabban kezdett el foglalkozni a sífutással és a biatlonnal. A 2020-as felnőtt biatlon világbajnokságon 82. lett az egyéni versenyszámban összesen két lövőhibával. Másfél éve húzódó sérülése miatt sok versenyt ki kellett hagynia, azonban a tavalyi visszatérése sikert hozott: Obersdorfban a sífutó-vb-n olimpiai kvótát szerzett az országnak, és szeptemberi térdműtétje ellenére is sikerült teljesítenie az egyéni kvalifikációs szintet. A pekingi olimpián 10km-es távon indul.

 

Kónya Ádám

SÍFUTÁS

EDZŐ: Kónya Bálint

KLUB: Veszprémi SE

SZÜLETÉSI IDŐ: 1992-12-19

Tapasztalt sífutó, aki második olimpiáján vehet részt. Már tavaly olyan eredményeket futott, melyek olimpiai kvótát értek, és a világ elithez, a világkupa mezőnyéhez is csatlakozott a szezonban. A tavalyi világbajnokságon harcolta ki csapattársaival az olimpiai kvótát. A 2018-as Phjongcshangban rendezett ötkarikás játékokon sprintben szerepelt jobban, a 64. helyen zárt. Pekingben három versenyszámban kap lehetőséget, sprintben és 15 km-en indulhat, de a sífutás abszolút király számában, 50 km-en is rajthoz áll.

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.