A finn Iivo Niskanen győzött a pekingi téli olimpián a 15 kilométeres egyéni indításos sífutó versenyen. Olimpikonunk, Kónya Ádám a 80. helyen végzett.

A hányattatott felkészülés után Pekingbe érkezett Kónya Ádám csaknem nyolc perccel volt lassabb a finn győztesnél, ugyanakkor 15 sífutót maga mögé utasított.

"Tulajdonképpen ez a papírforma az állapotom alapján. A koronavírus-betegség miatt kimaradt a magaslati edzőtáborom. Itt az olimpián kellene utolérnem magam, de úgy érzem, hogy ez lassan sikerül. A szezon korábbi szakaszában a sprintekben jobb voltam, mint 15 kilométeren, most viszont éppen fordítva volt. A technikám, az állóképességem és a léc is megfelelő volt. Brutális pálya volt, és a második körben azért éreztem, hogy egy-egy hosszabb emelkedőn megroggyanok. Azért tudtam erőt is gyűjteni a folytatásra. Sajnos, annyian előztek meg a mögülem indulók, ahányat én előztem meg az előttem rajtolókból, így nem tudtam a 80. helynél jobb lenni. Most jön néhány nap pihenő, és jövő szombaton az 50 kilométer. Remélem, tényleg napról napra tudok javulni, és javítani a formámon" - mondta az MTI-nek Kónya Ádám.

Edző testvére, Kónya Bálint megjegyezte, hogy a legkeményebb emelkedőn állt, és ott próbált segíteni a versenyzőnek.

"Láttam néhány nagy halált a hegyen, többen feladták. Ádámnak célja volt, hogy végig menjen, és legalább a 80-as rajtszámának megfelelő helyezést hozza, ezt tulajdonképpen hozta is, de szeretett volna egy kicsivel előrébb végezni. Látom rajta, hogy egyre jobban fut, egyre jobban visszajön a helyes technikája, így bizakodóan várjuk az 50 kilométert. Lássák, hogy nem csak a nagy sínemzetek versenyzői tudják lefutni" - fogalmazott Kónya Bálint.

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.