Egyhetes képzésen vesz részt egy aktív és egy egykori biatlonosunk az ausztriai Salzburg Sportcentrumban, az IBU Akadémián.

A Nemzetközi Biatlon Szövetség régóta tervezte, hogy egy belső képzést indít azon nemzetek számára, ahol nincs biatlon edzői alapszintű-, középszintű- és felsőfokú oktatás.

Az IBU Target 2020-2026 hosszútávú fejlesztésének céljaként tűzte ki a nemzetközi edzőképzést, az IBU Akadémiát, mely hosszú, alapos előkészítést követően 2022-ben pilot rendszerben indult az első alapszintű kurzussal. Az edzőképzés 4 szinten valósul meg: alapszint, első-, második- és harmadik szint. Mindegyikhez bizonyos belépési kritériumokat írnak elő a pályázóknak, és az alsóbb szintek elvégzést követően a magasabb szintű kurzusra csak a következő évben lehet jelentkezni. A képzéshez kapcsolódó valamennyi költséget az IBU állja.

Pónya Sára és Muskatal István a basic, vagyis alapképzésben részesül, hiába van edzői vagy rekreációs tanulmányuk, ez nem determinálja őket arra, hogy az első szintű képzésen vegyenek részt.

A jelentkezést megelőzően Bereczki Brigitta, északi szakágvezető, Szőcs Emőke, biatlon szövetségi kapitány és dr. Mile Lajos, elnökségi tag angol szintfelmérést tartott az érdeklődőknek. Erre azért volt szükség, mivel az IBU Akadémián az előadások és a gyakorlatok angol nyelven folynak. A jelentkezés nemzetenként egy nő és egy férfi számára lehetséges. A három magyar férfi aspiráns Gyallai Soma, Büki Ádám és Muskatal István közül végül az utóbbit választották. A lányoknál az egyedüli jelentkező Pónya Sára volt. A pályázóknak egy motivációs levelet és egy önéletrajzot is meg kellett írniuk.

„A jelentkezés az IBU pályázati rendszerén keresztül történt. Mi magyarok azt az elvet képviseljük, hogy basic szinttől kezdve kapjuk meg az alapvető tudásanyagot, melyek közül Sára és Musti számára lesz olyan információ, amit versenyzőként már elsajátítottak, de sok új ismeret is lesz, amit az edzői munka alatt válik igazán hasznossá. A Magyar Sí Szövetség a sportág jövőjének építése szempontjából fontosnak tartotta a programban való részvétel. További cél még egyrészt, hogy a képzésben részesülő fiatalokat edzői vagy más jellegű munkába lehessen bevonni, másrészt, hogy az aktuálisan megszerzett tudásukat tovább tudják adni edzőinknek. Az is kritérium volt a jelentkezőknél, hogy ezeket a célokat vállalják, és 2 héten belül továbbadják az új ismereteket” – nyilatkozta Bereczki Brigitta.

Két magyar jelenleg a 7 napos gyakorlati táborban tanul, ahol a többi között a sportág specifikus ismertanyag mellett szó esik dietetikáról, utánpótlás fejlesztésről, és gyakorlati foglalkozásokat is tartanak, beleértve a sítechnikai képzést és a lövészetet.

Az IBU Akadémia képzéseibe sok területről vontak be előadókat gyakorlatvezetőket. Egyetemekkel is együttműködnek, továbbá tudományos szakembereket alkalmaznak, annak érdekében, hogy az edzőképzést minél színvonalasabbá tegyék. 

A képzés témái és órarendje elérhető az IBU honlapján, ahogy további információk is letölthetőek az IBU Akadémiáról.

 

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.