Elindult az IBU Akadémia, amely többféle szintű képzést biztosít azon nemzetek képviselőnek, akik otthon biatlon edzőképzés hiányában nem tudják megszerezni a megfelelő képesítést. Az első kurzus résztvevői az alapképzést végezhettétek le. Két magyar – Pónya Sára és Muskatal István – is az első „fecskék” között volt az ausztriai Salzburg Sportcentrumban. Sára, aki még aktív versenyző azzal a tervvel vágott neki a képzésnek, hogy valamennyi szintet szeretné elvégezni, és ha majd befejezi sportolói pályafutását, tudásával az utánpótlást segítse. A Honvéd-Zalka SE biatlonosa a tapasztalatait osztotta meg interjúnkban.

 - Milyen volt Mustival első magyarokként részt venni az IBU Akadémia első kurzusán?

- Nagyon nagy élmény volt, a napokat maximálisan kihasználtuk, mivel minden nap kb. 8.00-8.30-kor kezdtünk, és este 6-7 felé végeztünk. Az első 2 nap szinte csak elméleti oktatást tartottak, az a része elég kimerítő volt. A 3. naptól, délutánonként az elméletet felváltották a gyakorlati órák. Két nap is kiutaztunk egy közeli biatlon pályára. Egyik nap lőttünk, a másik nap sírolliztunk, tanultuk a technikai ismereteket. Volt erősítő edzés is, és edzést is kellett tartanunk az utolsó előtti napon. Izgalmas és érdekes volt számomra, kíváncsian várom a továbbiakat.

 - Milyen témák voltak ismertek aktív versenyzői létednek köszönhetően, és mik jelentettek újdonságot, esetleg nehézséget?

- Nagyjából minden téma ismerős volt számomra, talán, amiből a legtöbb új dolgot tanultam az az edzéselmélet, edzéstervezés, azonban ez az alap kurzus és még lesz további 3 szintű képzés, úgyhogy sok mindenbe nem mentünk még bele mélyebben.

- Milyennek találtad az előadókat és a gyakorlatvezetőket?

- Egyértelműen nagyon képzett, tanult, nagy tudású emberek tanítottak bennünket, mindig izgalmasan teltek az órák, gyakran vontak be feladatokkal minket is az órákba. A legjobbaktól tanulunk.

- Számodra melyik óra tetszett leginkább és miért?

- A lövészettel kapcsolatos órák. Öröm volt a gyakorlatban tanítani egymást. Párokban segítettünk a fegyvert beállítani az adott egyénhez, felvenni a helyes pozíciót vagy kijavítani azt. Ez tetszett talán a legjobban.

- Vizsgáztatok is?

- A vizsga április 25-től lesz. Addig is az e-learning felületen tudunk gyakorolni. Kell majd szakmai gyakorlatot is végeznünk vagy itthoni klubnál vagy az IBU által szervezett táborban, és a következő hónapokban/ évben lesz meg további 3 szinten képzés.

- Tervezed a folytatást magasabb szintű kurzusokon?

- Igen tervezem, mivel ez a képzés a további szintekkel együtt teljesedik majd ki. Később szeretnék itthon edzősködni, az utánpótlással foglalkozni, úgyhogy a terv az, hogy az összes többi kurzuson is részt veszek.

 

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.