Életének 102. évében elhunyt Hollay Márton egykori sífutó, a Magyar Sí Szövetség legidősebb egykori sportolója.

Vitéz Hollay Márton élete nagy részét a sípályán töltötte. Magyarországon a '40-es és '50-es években sífutóversenyző, a budapesti Honvéd Síszakosztály egyik oszlopos tagja és többszörös csapatbajnoka volt. Majd 1956-ban Amerikába költözött. Los Angelesben megismerkedett egy norvég sícsapat tagjával, akinek hívására először a Kalifornia állambeli Mammoth síhegyen, majd a Sierra Nevada-i Heavenly Valley-ben ismét versenyezni kezdett, a sikeres szereplése után ugyanitt munkát kapott, és rövidesen már az amerikai sípályák építői között jegyezték a nevét. Az 1960-ban megrendezett téli olimpia alatt - ahol a téli játékok történetében először rendeztek biatlon versenyt - a Squaw Valley-i sípályák és lőállások kijelölése, felépítése és felügyelete többek között Martin Hollay feladata volt.

Az olimpiát követő munkássága is a síeléshez köthető. 1965-től szabadidejében önkéntes símentőként (ski patrol) dolgozott, melyet vizsgatétele után már teljes munkaidőben folytatott nyugdíjazásáig, 1990-ig. A '70-es években megnyitott Nevada állam felőli hegyoldal sípályáinak építésében és fejlesztésében is részt vett. A Heavenly Mountain Resort símentő csapatában összesen 25 évet szolgált, 10 évet patrol vezetőként. Teljes életútja a vitezirend.co.hu oldalon olvasható.

2002-ben élete egyik legemlékezetesebb eseménye volt, amikor a téli olimpiai fáklya hordozói között lehetett a Salt Lake City ötkarikás játékok előtt. Természetesen sítalpakon tette meg útját, kívánsága szerint a Magyar Himnusz hangjaira.

Élete utolsó szakaszában is rendszeresen sportolt, a hegy sífelvonója mellett épített házából minden nap feljárt síelni. 96 éves korától síszezononként az évi száz nap síelés volt a célja. Magyarországra is sokszor hazalátogatott.

100 éves születésnapján készült vele ez a riportfilm.

Hollay Márton, aki 2021 novemberében töltötte be 101. életévét, ma örökre elaludt. Nyugodjon békében!

 

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.