Április 21-én töltötte be 65. életévét Édes János, aki 2004 óta a Galyatetői Biatloncentrum gondnokaként sokat tett az infrastruktúra fenntartásáért, a pálya gondozásáért, de számtalan edzést tartott itt, versenyt rendezett és pályát épített.

Pásztón született, Apcon nevelkedett, és ott ismerkedett meg a sporttal: a síeléssel, lövészettel, szánkózással, Miklós György tanár úr jóvoltából. Gyermek korában sportlövőként kezdte pályafutását, majd egy ideig Hatvanban sportolt. Fontos dátum az életében 1975, amikor is Gyöngyösre került lőni, a GYVSC-be. Ebben az időszakban kezdett elterjedni a világon a biatlon, melyet Magyarországon is sokan kipróbáltak. Akkoriban Gyöngyösön pezsgett a sportélet, síugró sánc is üzemelt és a sífutás is tért hódított. Mivel a lövészetet profi módon elsajátította, és a futás is jól ment neki, ezért a sífutást is megtanulta. A sportlövészet azonban ebben az időben fontosabb szerepet kapott az életében, mivel főállású sportolóként tevékenykedett. Két évig katona volt, 1981-ig a Budapesti Honvédban, és miután leszerelt, akkor kezdett komolyabban biatlonozni Gyöngyösön. Versenyeken indult, majd az edzői munkát vállalt. Tanítványai közül többen is szépen teljesítettek nemzetközi porondon. A mai napig oktatja lőni a fiatalokat, jelenleg a Panoráma SE keretein belül 4 tanítványát készíti fel a versenyekre.

Életpályájának főbb állomásai:

- Több alkalommal részt vett nyári biatlon versenyen a hetvenes évek végén Budakeszin, a rendőrségi pályán.

- 1982-ben magyar bajnok volt lövészetben, ennek köszönhetően válogatott versenyző lett.

- A Magyarországon rendezett 1991-es biatlon junior világbajnokság fegyvermestere.

- Az Ifjúsági Barátság Verseny és az Erdészeti Európa bajnokságon versenyrendezője.

- 1992-ben két tanítványa is sikeresen szerepelt a Visegrádi 4-ek nemzetközi biatlon versenyein: Deák Dóra 2. és 3. helyezett, Szabó János 2. lett Lengyelországban.

- Szövetségi edzőként dolgozott 1995-1996 között. Beke Zsuzsa volt az egyik versenyzője, de Panyik Jánost is ő tanította meg lőni. Utóbbi Olaszországban, a 1995-ös Antholz-Anterselva-ban rendezett vébén csupán 1 hibával zárta a versenyt, ami nagy meglepetésnek számított. 1997-ben aztán Panyik János a Brezno-Osrblie-i világbajnokságon egyéniben a 10. helyezést érte el: ez a sportág eddigi legjobb eredménye azóta is.

- NATO katonaként is elindult sportlövő versenyeken 1999-2009 között, részt vett a Zágrábban, Ankarában, Lahtiban és svájci Thunban és a végén ismét Zágrábban rendezett katonai világbajnokságokon is.

- Megismerkedett Radics Jánossal, aki Galyatetőre hívta 1990-ben, majd 2005-ben létrehozták közös klubjukat, a Panorama SE-t.

- Korábbi biatlonosunk, Gombos Károly edzője is volt, ő készítette fel első szezonjára, amikor megfutotta a világkupa-szintet. Az olimpiára aló felkészüléskor is tanácsot adtam neki.

- Lőrincz Krisztina, paralimpikon biatlonost megtanította ülve lőni, először a világon ő volt képes erre.

Több mint 40 éven át versenyzett sportlövőként, 2009-ben hagyta abba sportolói pályafutását.

„2004 óta vagyok a Magyar Sí Szövetség alkalmazottja Ilyen sokáig nem volt senki… Több főtitkár és elnök vezetése alatt dolgoztam, és számtalan rendezvényt bonyolítottam le évről évre. Azt csinálom, amit szeretek, ez nagy adománya az életnek. Bár sok mindenről le kellett mondanom az életben, de megtaláltam a helyemet és boldogan végzem a munkámat minden nap. 65. születésnapom alkalmából a főtitkár asszony, Petráhn Barbara meglátogatott és felköszöntött, ami nagyon jól esett. Itt egy külön világ van, jó a levegő, érzem, hogy szeretnek itt az emberek. Sokat kellene fejleszteni a lőtéren, hogy fejlődhessenek versenyzőink, új edzők kellenének, akiket fel kellene készíteni: ebben szeretnék én is szerepet vállalni a jövőben. Azt is látom, hogy sok gyermeknek hibás a lőtechnikája. Szeretném nekik a tudásomat átadni, hogy a biatlonban minél többen találják meg az örömüket, és jó eredményt érjenek el. De a siker rendszeres munka nélkül nem jön” – mondta az ünnepelt.

"Köszönöm szépen a Magyar Sí Szövetség vezetősége nevében Édes János munkáját, az ő állhatatos és odaadó munkája tartotta életben az elmúlt években a galyatetői létesítményünket és a biatlon sport egy szegmensét, remélem sokáig segíti még a sportágat és számíthatunk rá!" - mondta Petráhn Barbara, főtitkár.

Kedves János, Jani! Nagyon jó egészséget és sok örömet kívánunk további munkádhoz!
 

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.