2015-ben fejezte be biatlonos versenyzői pályafutását, de az elmúlt szezonban ismét feltűnt a sportágban Muskatal István. Ezúttal az edzői tevékenység felé orientálódott, melynek a tavaszi IBU Akadémia egyhetes képzése adott újabb lendületet.

Arról nem régiben írtunk, hogy két magyar biatlonos a Nemzetközi Biatlon Szövetség kurzusán vett részt áprilisban. Pónya Sára és Muskatal István sok hasznos tudásanyagot sajátíthatott el az ausztriai képzésen, mely az akadémia által előírt szakmai gyakorlattal folytatódik. De hogyan is került vissza Musti a biatlon sportba? Erről is beszélgettünk vele.

 Mi történt veled azután, hogy sportolóként visszavonultál? A sportág közelében maradtál vagy az élet más területén tevékenykedtél?

- Már mielőtt befejeztem az aktív sportolói pályafutásomat is vezettem személyi edzéseket, valamint csoportos órákat egy teremben. Mindezek után felkértek társtulajdonosnak egy újonnan nyíló crossfit teremhez. Elfogadtam és abban dolgoztam tovább. Kis váltásra volt szükségem a sport után, így az edzősködést is felfüggesztettem. Egy kis családi cégnél helyezkedtem el ezután, ahol most is dolgozom a sporton kívül exsportolókkal a biatlonból. Mielőtt befejeztem a versenyzést, akkor jeleztem, hogy szeretnék a csapat körül maradni, de nem nagyon érdekelte a szövetség akkori vezetését. A mostanit viszont érdekelte…

-  Milyen volt az első IBU Kupán segíteni a versenyzőket? Milyen tapasztaltokra tettél szert?

-  Csapatvezető voltam inkább, mint edző. Részt vettem versenyzőként is edzői gyűléseken és segítettük már korábban is egymást belövésen, amikor nem volt velünk edző. A covid és a technológiai újítások, amik újak voltak, de kaptam sok segítséget.

-  A versenyzői múltadból mit hoztál és viszel magaddal az edzői szerepben?

-  Remélem, belátja a sportolói és edzői társadalmunk, hogy nem szabad hagyni, hogy csak a saját hibáiból tanuljon a sportoló. Nincs annyi időnk. A már megtanult tudást és tapasztalatot (edzés, verseny) szükséges megosztani és használni kell. Ha ez nem változik hamarosan, akkor megszűnik ez a sport. Vagy, ha nem is, de nem lesz értelme versenyezni. Tapasztalat van bőven, el kell érni, hogy ne sajnáljuk a saját fejlődésünk érdekében másokkal is megosztani azt. Ez lehet egy cél.

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.