Egyhangúlag, tartózkodás és ellenszavazat nélkül választották meg alelnöknek Illés Tamást a Magyar Sí Szövetség májusi küldöttgyűlésén. A sikeres üzletember több vállalatot irányít, korábban autóversenyzőként Európa-bajnok lett, míg műrepülő pilótaként világ- és Európa-bajnoki címekkel büszkélkedhet. Emellett nagy szenvedélye a síelés. Illés Tamással megválasztása kapcsán készítettünk interjút.

-          Milyen célokkal vág neki a munkának a síszövetség elnökségében?

Szeretném bevinni a sísportba azt a szemléletet, amit versenyzőként a sportban elértem, megtapasztaltam, és aminek az eredményeimet köszönhetem. Bár tudom, hogy minden sportágnak megvannak a maga sajátosságai, a struktúrája, a felkészülés metodikája vagy éppen az utánpótlás kiválasztásának módja. Az én célom, hogy ehhez hozzátegyem a tapasztalataimat, javaslataimat, mint addicionális értéket, megvan az a nemzetközi kapcsolati tőkém is, amivel segíteni tudom a magyar síelők munkát. Évek óta követem a francia sísportot annak működését, az oktatás módját, miután kint is sokat tartózkodom.  Ott, ahol Franciaországban lakom, a tőlem 15 percre lévő síkomplexumokban sok sízőt és sportvezetőt ismerek, akik más filozófiát és szemléletet követve végzik a felkészülést. Egy magyar síző, Bányai Attila is kint készül. Követem az ő fejlődését, ahogy a többi magyar versenyzőt is figyelemmel kísérem majd a jövőben.

-          Mi motiválta, amikor elfogadta az alelnöki pozícióra való jelölést?

A posztot és az azzal járó feladatokat azért is vállaltam el, mivel rendszeresen kapcsolatban állok a sísporttal, először is rajongok ezért a sportért, bár nem profi szintű síző vagyok, de szinte minden műfaját kipróbáltam, és művelem a mai napig. Már nagyon várom, hogy pár héten belül a gleccsereken csúszhassak, amit szintén nagyon szeretek. Egyébként többnyire Franciaországban síelek, ahol vannak élsportoló barátaim is.

-          Mióta fordít nagyobb figyelmet a sí versenysportra?

A magyar sísportot azóta követem figyelemmel, amikor 2014-ben a szocsi téli olimpián Miklós Edit megszerezte a 7. helyezést lesiklásban. Arra az eredményre mindenki felkapta a fejét.  

-          Melyek lesznek az első lépései alelnökként?

Először is szeretném megismerni a szervezet működését. Tudom, hogy vannak múltbeli vélt és valós sérelmek a tagságban, de ezekre koncentrálni nem előremutató. Objektíven érdemes a struktúrát formálni, amely a síközösséget hatékonyan tudja majd szolgálni. Síversenyre is szívesen kilátogatok, ha időm engedi. Elnökségi új tagtársam, Mikó Gergely nagyon motivált és tapasztalt szakember. Ő is tevékenyen részt vesz majd abban a munkában, hogy minél több óvodáskorú gyerek kezdjen el síelni, és közül kiválasztódjanak a jövő eredményes versenyzői.

Azt gondom, hogy a legfontosabb üzenet számunkra és a tagság számára, hogy egy irányba haladjunk. Ha megnézzük a nagy sínemzetek eredményeit és működését, akkor láthatjuk, hogy egy a cél, amiért mindenki küzd. Ha van is véleménykülönbség, az nem jelenti azt, hogy a másikkal ellenségesen lépnek fel és harcolnak egymás ellen. Vagyis a munka nagyfokú fegyelemmel párosul. Úgy gondolom, ha a cél közös, annak elérése érdekében az összetartás elengedhetetlen.

Illés Tamás alelnök úrnak eredményes munkát kívánunk céljai eléréséhez!

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.