Ma ünnepli születésnapját a 14 szeres Magyar Kupa győztes versenyző, aki 80 évesen a legidősebb sízője a mezőnynek. Tavaly örökös Magyar Kupa győztesnek választották, és teljesítménye azért is figyelemreméltó, mivel győzelmeit Master kategóriában érte el, zsinórban 14-szer. Bánás Artúrral beszélgettünk.

-          A győzelmeimet egymás utáni években sikerült elérnem. Ezek közül a legszorosabb végeredmény a 2011/2012-es szezonban volt, amikor is 11 század másodperccel előztem meg a 2. helyezettet, a nálam 9 évvel fiatalabb dr. Südy Zoltánt, aki a naganoi téli olimpia idején volt tokiói nagykövet.

-          Milyen volt az idei szezon számodra?

-          Kicsit sovány volt, olyan szempontból, hogy kevesebb versenyre volt lehetőség, mint a korábbi szezonokban. A nem régiben elhunyt Szabó Zoli kreischbergi MK-versenyei elmaradtak, azzal a két januári futammal volt kevesebb idén.

-          A 80 évedből hány esztendőt töltöttél sízéssel?

-          Több mint 60-at. Az egyetemi évek alatt sajnos nem síeltem, a tanulás mellett a családalapítás és a házépítés került fókuszba. Akkor nem volt a sízésre se időnk, se pénzünk. Közben elvégeztem a segédedzői tanfolyamot az előbb említett Szabó Zoli síiskolájában. Majd a Testnevelési Főiskolán középfokú síedzői képesítést szereztem. Aztán saját klubunkban oktattam, az OKGT BSE-ben (Országos Kőolaj és Gázipari Tröszt, ami a MOL elődje volt). Voltak válogatott versenyzőim, sőt olimpikonom is. Aztán sajnos megsérült a lillehammeri téli olimpia előtt. Ugyanis Ollé Zsolt is kiutazott volna Bónis Attilával együtt az ötkarikás játékokra, de a derékfájdalma megakadályozta ebben. A Magyar Kupában is vannak olyan sízők, akik a tanítványaim voltak, és most Master kategóriában indulnak. Pl. Benke Norbert, aki győzött, és az egyik fia is első lett kategóriájában.

-          Te vagy a legidősebb versenyző a Magyar Kupában. Mi a célod a jövőben?

-          Szeretnék még néhány szezonban versenyezni, nem hiszem, hogy túl sokat, de 2-3 évre biztosan tervezek versenyezni.

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.