Magyar Sí Szövetség
Hírek

„A síelés nekem a feltöltődést is jelenti”

Elsőéves FIS versenyzőként mutatkozik be Palkó Márk, a Körte SE sízője.

1. Milyen célokkal kezdtél el sízni?
3 éves koromban írattak be a szüleim egy Bad Kleinkirchem-i síiskolába, ott tanultam meg síelni, és utána még 3 évig jártam mindem évben oda az oktatásra. Nagyon megtetszett a sebesség, amit a síelés jelentett, és a heti oktatások utáni házi verseny, amit mindig megnyertem.
Később Kreischbergen találkoztunk a pályán az éppen ott edző Körte SE csapatával és ekkor apukám megkérdezte, hogy lenne-e kedven nekem is versenyezni is. Ekkor döntöttem el, hogy versenyző leszek. Rögtön jelentkeztünk a Körte SE csapatába és elkezdtem év közben velük edzeni, és a következő évben már a csapat rendes tagja lettem. Szerettem még jobban gyorsabban síelni és versenyezni.

2. Mit szeretsz legjobban a sízésben?
A sebességet, amit csak a sípályán lehet elérni önerőből, meg persze a síléc és a havas lejtő jóvoltából. A síelés segít nekem az élet más területén adódó kihívások megoldásában. A síelés nekem nem csak a küzdelem és versenyzés, hanem egyben a feltöltődést is jelenti.

3. Mi az erősséged?
A megszerzett tudást és technikát stabilan, kiszámíthatóan tudom a versenyen kihozni magamból, és az utóbbi egy évben mentálisan is sokat fejlődtem. Fegyelmezett vagyok az edzéseken, de vidáman tudok a fiúkkal edzés után kikapcsolódni. Szeretek a serdülő válogatott csapattal együtt edzeni, a fiúkkal a síelésen kívül is jó barátságban vagyunk.

4. Melyik versenyszámot szereted a legjobban?
Ez az évek során változott. Kezdetben az óriás tetszett jobban a nagyobb sebesség miatt, aztán amikor sikereket értem el már a nagykapuk között is szlalomban, akkor azt szerettem meg jobban. Most már egyformán nehéznek tartom mindkettőt, ezért nem is teszek különbséget köztük.

5. A szárazedzéseken miken fejlesztetek az edződdel?
Leginkább a gyorsaságot, a robbanékonyságot és a rugalmasságot, valamint voltak kimondottan erőnléti edzések is.

6. Melyik volt eddig a kedvenc versenyed?
Alsóbb korosztályokban a kreischbergi versenyek voltak a kedvenceim, és még, ha néha van, akkor most is azok kedvesek számomra, mert nekem a síelésben a Kreischberg mindig is a kiindulópont.
Nemzetközi versenyek közül az andorrai versenyt szerettem nagyon, ott kétszer is versenyeztem.
Lachtal is kedvencem, ott lettem magyar bajnok 2017-ben.

7. Mire vagy a legbüszkébb az eddigi versenyeredményeid közül?
Én minden versenyre büszke vagyok, mert minden egyes futamban sok munka és edzés van benne függetlenül attól, hogy milyen eredményt ér el az ember. Mindenki tudja, hogy az edző társai hány százalékon belül vannak előtte vagy mögötte, tehát, ha mindenki úgy teljesít, ahogy az edzéseken, akkor nincsenek meglepetések, csak hát ez egy ennél bonyolultabb sport, és a díjazás azon a napon elért futameredmények alapján történik. Az idei évi bajnoki címem megszerzését a mentális helytállásomnak köszönhettem, mert tudtam élni az első futamban megszerzett előnyömmel. Erre vagyok a legbüszkébb.

8. Mi a következő szezonban a célod?
Nagyon nehéz és küzdelmes a FIS mezőnyben a versenyzés az újonnan oda kerülő versenyzőknek, a cél az első évben a tisztes helytállás.

9. Van-e kiegészítő sportod?
Nincs nyári versenysportom, szárazedzést végzek, erősítek, de legjobban a Balatonon szeretek lenni.

10. Mik a hosszútávú céljaid a sízésben?
Szeretném a FIS mezőnyben is kipróbálni magamat, és ha lesz lehetőségem rá, akkor Magyarországot képviselni majd felnőtt versenyeken.

11. Milyen volt a tavalyi szezonod, miben kell még fejlődnöd?
A szezon végére jól összeszedtem magam, a technikámat kell fejleszteni, amit csak sok edzéssel lehet. A versenysport az iskolával való összehangolása a másik kihívás számomra.

12. Várod már, hogy belépj a "nagybetűs síéletbe"?
Persze, várom már az új közeget, persze tudom, hogy nem lesz diadalmenet, én csak 2018 novemberében leszek 17 éves, a nálam sokkal idősebb versenyzőkkel nem könnyű felvenni a harcot. Még biztos, hogy évekre van szükség ahhoz, hogy igazából élvezni tudjam.

13. Mit gondolsz, milyen kihívásokkal fogsz szembenézni?
A sok utazás, új versenyhelyszínek, a hosszabb pályák, az idősebb versenyzők mind-mind megnehezítik a 2018-as szezont, de a csapattársakkal együtt könnyebb lesz ezekkel megküzdeni.

« Január 2018 »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31