Magyar Sí Szövetség
Hírek

„ A megszokás éve lesz”

 Junia Brigitta, a Babos Síklub sízője elsőéves FIS versenyzőként vág neki a szezonnak.

1. Milyen célokkal kezdtél el sízni?
Korosztályom legjobb versenyzőinek a szintjét szerettem volna elérni. A Magyar Kupa versenyeken dobogóra kerülni volt a vágyam. Diákolimpián dobogós helyezést elérni szerettem volna. Miután mindezt elértem, már komolyabb vágyaim lettek. A Magyar Kupát meg szerettem volna nyerni. A Diákolimpián bajnoki cím megszerzése volt a cél. Ezt követően elérhetőnek látszott a Országos Bajnokságon a dobogó megszerzése. Ezért dolgoztam. Végül kitűztem a célt, hogy Magyar Bajnok legyek. Miután ez is sikerült szeretnék nemzetközi versenyeken az élvonalba kerülni.

2. Mit szeretsz legjobban a sízésben?
A sípályán a szabadság érzését. A hegyen igazán boldognak érzem magam miközben síelek. Csodálatos érzés maga a síelés. Különleges sportnak gondolom és felemelő érzés, hogy ezt a sportot űzhetem.

3. Mi az erősséged?
Az akarat és kitartás. A célom kitűzve sohasem adom fel. A kudarc sem tántorít el attól, hogy folytassam tovább és a céljaim elérjem. Hiszek benne, hogy sikerül. Sokáig nem tudok elkeseredni. A sikereim nem tesznek elbizakodottá. Vallom, hogy a sport iránti alázat az, ami szükséges az igazi profi versenyzővé váláshoz. Nagyon jó fizikai adottságaim vannak ehhez a sporthoz. Bátran és nagyon keményen sízek.

4. Melyik versenyszámot szereted a z?
Nem tudok különbséget tenni egyelőre. Az óriás műlesiklásnak is megvannak a maga szépségei. A szlalom is nagyon kedvemre való. A GS az a versenyszám, amit még keveset edzettem idáig. Mostantól kezdek komolyabban foglalkozni vele. A GS is izgalmas, nagyon tetszik, bár nagyobb bátorságot igénylő versenyszám. Nálam ez később fog kiderülni, hogy melyik lesz a kedvencem.

5. A szárazedzéseken miken fejlesztetek az edződdel?

Az állóképességemen, az egyensúlyozási készségemen és az izomzatom megerősítésén dolgoztunk.

6. Melyik volt az eddigi kedvenc versenyed?
Az OB. amikor saját korosztályomban nyertem.

7. Mire vagy a legbüszkébb az eddigi versenyeredményeid közül?
OB. 1. hely saját korosztályomban. OB. 2. hely IFI korosztályban. OB. 1. hely Felnőtt kategóriában. Diákolimpia 1. hely.

8. Mi a következő szezonban a célod? Ha van példaképed, akkor ki az és miért?
A FIS versenyeken való eredményes szereplés. Saját kategóriában OB.-n újra megszerezni az 1. helyet. A példaképem Miklós Edit, mivel bebizonyította, hogy magyar színekben is lehet jó eredményeket elérni. Lindsey Voon is a példaképem, mert a balesete után is talpra ált. Megmutatta, hogy sohasem adja fel, és rendkívüli tehetség.

9. Van kiegészítő sportod?
Verseny- jetezem, egyelőre edzésekre járok. A versenyzés nagyon komoly felkészülést igényel, és erre nincs időm a sízés mellett. Vizisíelni is szoktam. Természetesen futni és kerékpározni szoktam, valamint súlyzós edzésen is részt veszek. De a három utóbbit a sízés miatt szárazedzésként művelem.

10. Mik a hosszú távú céljaid a sízésben
A magyar élvonalba szeretnék síelni. Nemzetközi szinten eredményesen szerepelni. Ki szeretnék jutni a VB-re és az olimpiára. Álmom azonban, hogy sikerüljön a Világkupán indulni.

11. Milyen volt a tavalyi szezonod, miben kell még fejlődnöd?
A tavalyi szezonom lehetett volna sokkal jobb is. Fejben nem állt össze a kép, ezért szétesett volt a síelésem. Kevesebbet tudtam mutatni a versenyeken abból, amit valójában tudok. Az edzéseken is az volt a problémám, hogy sokszor nehezen tudtam koncentrálni. Idén az a feladatom, hogy összeszedett legyek, és ezen fogok dolgozni.

12. Várod már, hogy belépj a "nagybetűs síéletbe"?
Nagyon várom. Szeretném megtapasztalni az új dolgokat.

13. Mit gondolsz, milyen kihívásokkal fogsz szembenézni?
Nagyon nehéz magyar versenyzőként jó eredményt elérni a FIS versenyeken. A kiemelt versenyeken meg különösen. Itt már nagyon erős a mezőny. Ha jól akarok szerepelni, akkor nagyon felkészültnek, összeszedettnek, keménynek kell lennem. Ezt meg kell szoknom. Ez már egy más fajta versenyzési forma lesz, mint amit idáig megszoktam. Az első év a megszokás éve lesz szerintem.

« Január 2018 »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31