Magyar Sí Szövetség
Hírek

Biztató jelek Edit felkészülésében

 Három napos edzésen vett részt Csíkszeredán a kondiedző, Zakariás Zsolt irányításával Miklós Edit. A szakember elmondása szerint minden jó úton halad világkupa harmadik helyezett sízőnk felépülésében.

Zakariás Zsolt összefoglalta, hogy a négy versenyző, akivel a kondiezdésen dolgozott, milyen formában vágott neki a felkészülésnek:

Összességében jó hírekkel tudok szolgálni Miklós Edittel kapcsolatban: 5 hónapja volt a sérülése, és ahhoz képest nagyon jól állunk a felkészüléssel. Nincsenek gyulladások a műtéti helyeken, és a mozgása 90 százalékban teljes. Mindemellett a közös munka a térdének javulásától függően alakul. Edzőjével, Stefan Abplanalppal közösen terveztük meg, hogyan alakulnak majd a sízések, és ahhoz igazítom a kondícionális edzéseket.
Legutóbb Csíkszeredán találkoztunk egy 3 napos update-re jött össze a csapat. Ezen a nyáron Edittel gyakrabban találkozunk, mint máskor, mert a fejlődés intenzívebb. Stef is kapcsolódik majd néhány szárazedzéshez, de jelzem is neki mindig, mi a helyzet, hogy állunk a versenyző fejlődésében.
A neurotalétika módszerével úgy dolgozunk, hogy 3 analizátoron keresztül teszteljük a térdek működését. Figyeljük, mely gyakorlat idéz elő fájdalmat, azt a mozgást leteszteljük, majd választunk egy olyan gyakorlatot, mely nem okoz fájdalmat. Editnek e rendszer alapján állítottunk össze egy gyakorlatsort. Mivel különbségek vannak a bal és jobboldali izmok között, arra törekszünk, hogy egyforma erősek legyenek.
Jó a kedélyállapota, elkeseredés nincs, de időnként türelmetlenség lép fel nála. Ugyanis már teljes gázzal szeretne edzeni. A csapatmunka során lecsitítjuk a türelmetlenséget, a többiek is arra biztatják, hogy türelem. Inkább kicsit kontrolláltabban végezze a gyakorlatokat, és jelezzen vissza mindig, ha valami nem stimmel. Abban bízom, hogy az önbizalmát nem fogja befolyásolni a sérülés. Ha 95 százalékosak lesznek a lábai, akkor lehet terhelni jobban. Most a terelés esetében 80 százalékos.

Csapatunk másik hölgytagja Szőcs Emőke, aki jó úton halad a felkészülésben. Egy profi fegyverszakértö segitségét is igénybe vette a követkető idényben történő előre jutása érdekében. Arra törekszünk, hogy minél többet lőjön. Segítek majd neki a koncentrációban is: szemedzés, fókuszációs teszt, látástesztelés következik. Szlovéniában egy osztrák olimpiai érmes biatlonossal lövő edzéseket tartanak majd. Cél, hogy a kondiját egyre jobban megerősítsük, ennek az agytorna is része, melyet koordinációs gyakorlatokkal érünk el. Ez annyira segít majd neki, hogy képes lesz a versenyen kiváló eredményt elérni.
Freestyle-os versenyzőnk Pap Koppány az olimpiai kvalifikáció közelében volt az előző szezonban, de annak elérése még hátra van számára. Beszélünk az edzőjével, hol tudunk segíteni neki a cél elérésében. Ha mindent rátesz arra, hogy az olimpiai kvalifikációt elérhesse, akkor összejöhet számára.
Samsal Dalibor a csapat negyedik tagja, akinek az egyénisége erős, de idő kell neki, hogy az új módszerekre ráharapjon. Úgy látom, a kondícióján és az önbizalmán kell erősíteni a jövőben. Stef tanácsait is érdemes beépítenie a felkészülésébe. Az eredmények nem azt igazolják, hogy jó úton halad, de már bebizonyította, hogy 30-ban tud lenni. van potenciál benne bőven. Ha nyáron jól tudunk edzeni, bármi is összejöhet. Hiszek benne, én az 50 százalék vagyok, a többi rajta múlik.

« Február 2018 »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28