Magyar Sí Szövetség
Hírek

Büki Ádám futó- és sportlövő versenyekkel készül a szezonra

Az elmúlt idényben összejött néhány jó szereplés sífutásban és biatlonban, de sokszor hátráltatta betegség és sérülés versenyzőnket.

 
Az elmúlt verseny időszakbeli szereplését értékelte, és arról is beszélt, milyen jelentősége van annak, hogy nyaranta terepfutó versenyeken és sportlövészetben is elindul.

A 2015/16-os szezonra jól alakult a felkészülés, de az első sífutó verseny előtt egy héttel csonthártyagyulladásom lett, ami kitartott egészen március-áprilisig, tehát a teljes szezonom rá ment. Ennek fényében idén hiába haladt még jobban a felkészülés, a téli szezon előtt visszavettem kicsit, nehogy ismét hasonlóan járjak. A szezon előtt volt 3 edzőtábor Erdélyben, Planicán és Ridnaunban, melyek sokat tettek hozzá az itthoni felkészüléshez. A szezon elején kivívtam sífutásban a VB kerettagságot Ramsauban és Csorba tónál. Egyik verseny sem volt hibátlan, így maradt némi hiányérzetem. Ezek után jöttek biatlon felkészülési versenyek Osrblieben, amikre már nem pihentem rá, hanem erős edzésből érkeztem. Az idei főversenyem az Universiadé volt, ahol egyéniben elég jól jött ki a lépés, annak ellenére, hogy nehéz körülmények voltak és a botom is eltört, de elégedett voltam a 43. hellyel. A sprintre, és az üldözéses versenyre megbetegedtem, így azokon nem sikerült a maximumot nyújtani, míg a 30 kilométeres klasszikus sífutóversenyen inkább csak az élvezetért indultam.

A sífutó országos bajnokságok jól sikerültek, a második helyezésem engem is meglepett. Örültem, hogy meg tudtuk rendezni itthon, még akkor is, ha kicsit „magyarosra” sikerültek. A sífutó világbajnokság volt a leggyengébb szereplésem a szezonban, nagyon rossz napot fogtam ki a versenynapon. A biatlon országos bajnokság tél végére esett, amikor már javában készültem a terepfutó szezonra, így elég fáradtan álltam rajthoz. Ez a fáradtság szinte a legjobbat hozta ki belőlem azzal, hogy sikerült mindkét nap megnyernem az országos bajnoki címet.

A nyári idényben sok futóversenyen elindulsz. Ezek mennyiben segítik a felkészülésed, fejlődésed?

Mivel sífutásban és biatlonban kevés versenyen indulunk, így fontosnak tartom a versenyszituációk gyakorlását, és erre a futó és más versenyek is kiválóan alkalmasak. Verseny közbeni problémák kezelése és erőbeosztás, talán ezek a legfontosabbak, amiket kamatoztatni tudok, illetve nyilván ad egy erőnlétet és állóképességet, amire lehet építeni a sífutást.

Miben fejlődtél az utóbbi időszakban?

Szerintem mentálisan fejlődtem sokat. Higgadtabb vagyok, és ez leginkább a lövészetemen látszott idén, mert javult a korábbi évekhez képest, annak ellenére, hogy nem lőttem sokkal többet. Másfelől nem volt ingadozó a formám, egy bizonyos szintet tudtam minden versenyen hozni.
A terepfutó szezon lassan lecseng, a 3 nagyobb verseny a nyárra: a sportlövő világbajnokság, a hegyifutó világbajnokság, és a hosszútávú hegyifutó világbajnokság. Ez kicsit furcsán fog hangzani, de nálam nem válik szét a felkészülés, mert hasonlóan zajlik egész évben, főleg, amikor itthon vagyok. Ha van egy célverseny, akkor természetesen az azt megelőző időszakot az arra való speciális felkészüléssel töltöm, de alapvetően folyamatosan készülök, tehát a jelenleg végzett edzéseim is a téli szezont szolgálják.

« Március 2018 »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31