Magyar Sí Szövetség
Hírek

"Amióta az eszemet tudom, azóta síelek.”

 A Vasas SC sízője, Körtvélyessy Kata a Magyar Kupában, a Diákolimpián és csapatban a korosztályos OB számaiban is aranyérmeket szerzett a múlt idényben..


1. Milyen célokkal kezdtél el sízni?

Apukám 3 éves koromban vitt le a Fogarasi síiskolába, hogy tanuljak meg síelni. Hamar megszerettem a sízést, s elkezdtem előbb műanyagpályás, majd havas versenyeken indulni. Megkedveltem a versenyzést is, a győzelem ízét, és jól éreztem magam a síző társaimmal, akikkel kiskorom óta együtt síelek. Ezután már soha nem jutott eszembe, hogy abbahagyjam. Amióta az eszemet tudom, azóta síelek.


2. Mit szeretsz legjobban a sízésben?
Nagyon szeretem a sebességet, szeretek gyorsan és technikásan menni. Természetesen nagyon jó dolog a hegyekben, gyönyörű havas csúcsok között sízni és az edzőtársaimmal tölteni a sokszor kemény, de jókedvű napokat.


3. Mi az erősséged 

Azt mondják, a mozgáskoordinációm nagyon jó, így erősségem a technikám. Mivel versenyszerűen úszom is, így sokkal kevesebbet vagyok havon, mint a társaim. A szezon elején ez még rendszerint érezhető, mivel kevés sínap van a lábamban, de a szezon végére mindig odateszem magam. A kevés sínapot technikai tudásommal igyekszem ellensúlyozni. Másik erősségem a fizikai állapotom, amit az élsportoló szinten űzött úszásnak is köszönhetek.


4. Melyik versenyszámot szereted a legjobban?
Szezononként változni szokott, mert függ az edzéseken szerzett élményektől és az elért eredményektől, hogy melyiket szeretem leginkább. A szlalom mindig is kedvenc volt, mert ez a legtechnikásabb és véleményem szerint ezáltal a legizgalmasabb versenyszám.


5. A szárazedzéseken miken fejlesztetek az edződdel?
Úgy vélem az állóképességemmel nincs probléma, így inkább a lábaim erősítésére fektetünk nagy hangsúlyt.


6. Melyik volt az eddigi kedvenc versenyed?

Áprilisban indultam Val d’Iséreben a La Scara nemzetközi versenyen. Habár az eredményeim nem életem legsikeresebb versenyéről tanúskodnak - hiszen szlalomban kiestem - mégis úgy éreztem, hogy ez volt az eddigi legjobb menetem, mind az edzések, mind a versenyek történetében. Úgy álltam oda a rajthoz, hogy meg szeretném mutatni végre mit tudok, mert versenyről versenyre éreztem, hogy több van bennem, de valahogy sehogy sem jött ez ki. Addig a pontig, amíg ki nem estem, úgy vélem, mind a sebességem, mind a technikám teljesen rendben volt, azonban hibáztam, és véget ért számomra a verseny. Tanulság, hogy az edzéseken is nagyon oda kell magam tennem, hogy a gyors tempót megszokjam és a versenyeken is merjek kockáztatva, de a lécemet uralva sízni.

7. Mire vagy a legbüszkébb az eddigi versenyeredményeid közül?
Kilenc éves voltam, amikor apukám úgy gondolta, hogy elindulhatnék az az évi országos bajnokságon. Addig a fő versenynek a diákolimpia számított, így nem tudtam mit várjak a versenytől. Szlalomban sikerült felérnem a dobogó harmadik fokára, ami óriási öröm volt. Ezután a verseny után döntöttem úgy, hogy szeretném ezt a sportot még komolyabban űzni.

8. Mi a következő szezonban a célod? Ha van példaképed, akkor ki az és miért?
Célom, technikai tudásomat tovább javítani, és ezáltal a sebességemet is növelni. Szeretném, ha én lennék az egyik legtechnikásabb versenyző, ugyanakkor szeretnék gyors is lenni. Ha ez sikerül, akkor lesznek jó eredményeim is. El szeretném érni, hogy nagyobb nemzetközi versenyeken is az élbolyba kerüljek és kisebb versenyeken pedig az élmezőny elején végezzek.


9. Mesélnél a kiegészítő sportodról az úszásról?
Versenyszerűen úszom, és abban a sportágban is a korosztályom élmezőnyében vagyok. Ott is éppen az a probléma, hogy a sínapok miatt kevesebbet vagyok vízben, mint a versenytársaim. Úszásban korosztályos országos bajnok vagyok egyéniben és váltóban is. Ezen kívül szeretem a vitorlázást is, illetve kiskoromban teniszeztem is másfél évet. Ez utóbbit abba kellett hagyjam, mivel nem fért már bele az időmbe.


10. Mik a hosszútávú céljaid a sízésben?
Nagyon szeretem a sízést, ezért sem hagytam abba, pedig az úszásban elért eredményeim miatt sokan ezt tanácsolták. Még nem tudom, hogy sízésben meddig érek el, de úgy gondolom, még mindig sokat tudok fejlődni, célom, hogy ott legyek a magyar élmezőnyben, és a nemzetközi szinten is jó eredményeim legyenek. Azt gondolom, még bármi lehet.


11. Milyen volt a tavalyi szezonod, miben kell még fejlődnöd?

A tavalyi szezonom az eddigi legnagyobb kihagyással indult. Az első versenyemre előző éjjel érkeztem, a győri EYOF főpróbájának számító 5 napos cikluszáró úszóversenyről, ahol 5 számban is döntős voltam. Az agyam még az úszáson járt, amikor megérkeztem Hinterstoderre a másnapi sí versenyre. Fél év kihagyás után, új léccel, új cipővel, egyetlen egy bemelegítő körrel indultam el, azaz fél év után az első menetem maga a verseny volt! Lementem, tűrhető idővel, túléltem. Ilyen kezdés után jó folytatás következett, besíztem magam és sorra jöttek az eredmények, megnyertem a Magyar Kupát, a Diákolimpiát, 3 aranyérmet nyertem csapattal az ifi és serdülő OB-n, egyéniben 3 db 4. helyezést szereztem. Ez utóbbi lehetett volna jobb is, mivel a korábbi években, egyéniben is mindig érmes voltam.
A tavalyi évből tanultam, az idén nem hagytam ki a nyarat, így remélem a szezon elején is már jó formában leszek.

« Január 2018 »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31