Magyar Sí Szövetség
Hírek

„Szinte a sípályán születtem”

Szőllős Noa, a Nivelco SE sízője mögött sikeres szezon áll, az őszt új iskolában és új edzővel kezdte.

1. Milyen célokkal kezdtél el sízni?

Mikor síelni kezdtem kb. 2 éves lehettem, és a testvéreim már versenyeztek alpesi síben, ezért nekem az volt a célom, hogy utolérjem őket.

2. Mit szeretsz legjobban a sízésben?

Én szinte a sípályán születtem, szeretem, hogy télen végre hideg van, esik a hó és síelünk. Tulajdonképpen mindent szeretek, ami ezzel a sporttal kapcsolatos, a versenyeket, a társaságot és a szép helyeket, ahova elutazunk edzeni és versenyezni.


3. Mi az erősséged?

Nem is emlékszem már arra, hogy hányszor álltam rajthoz, de az biztos, hogy száznál is többször. A szobáink szép lassan megteltek kupákkal, amiket a testvéreimmel együtt nyertünk. Talán az lehet a legfőbb erősségem, hogy a versenyeken meg tudom csinálni azokat a dolgokat, amiket az edzésen gyakorlok, és nem izgulom túl magamat.

4. Melyik versenyszámot szereted a legjobban?

A SG a kedvencem, mert amikor előszőr álltam SG síre és megéreztem a sebességet, amit ezzel a léccel el lehet érni, az nagyon megtetszett. Azóta, ha lehetőségem van rá, akkor a bátyáimmal szoktam SG-t edzeni. Egyelőre kevés versenyem van gyorsasági számokban, így a GS a másik nagy kedvencem, ahol szintén van tempó. Tizennégy évesen általában még nem tudhatja az ember, hogy melyik szám lesz az erőssége később, ezért szlalomban is ugyanolyan lelkesen készülök.

5. A szárazedzéseken miken fejlesztetek az edződdel?

Nyáron viszonylag keveset síelek, így van időm többet foglalkozni a kondi edzésekkel. Állóképességet és gyorsaságot szoktunk leginkább fejleszteni. Sokat járok futni, teniszezni, gumiasztalozni, biciklizni.

6. Melyik volt az eddigi kedvenc versenyed?

Idén a Trofeu Borrufa Andorrán és a Whistler Cup Kanadában, amely versenyeken minden egyes számban a dobogóra álhattam így összeségében a két versenyről 3 arany, 3 ezüst, 2 bronzéremmel és 32kg m&m’s csokoládéval térhettem haza.

7. Mire vagy a legbüszkébb az eddigi versenyeredményeid közül?

Többszörös bajnok vagyok Steiermarkban és Magyarországon. Nemzetközi versenyeken is sikerült már a dobogó legfelső fokára állnom. Kanadában a magyar himnuszt is eljátszották a tiszteletemre, ami fantasztikus érzés és nagy megtiszteltetés volt.

8. Mi a következő szezonban a célod? Ha van példaképed, akkor ki az és miért?

Szeptembertől Waidhofenbe költözöm és egy új iskolában kezdek tanulni, ahol új edzéstársaim lesznek. Szeretném megmutatni nekik, hogy azért, mert valaki Magyarországon született, még lehet jó síversenyző. Példaképem több is van a nagy sztárok közül pl: Kostelic testvérek, de igazából a bátyáimat követem, mert ők már értek el olyan sikereket, amiket én is szeretnék elérni, és látom, hogy a sok munka végül meghozza az eredményét.

9. Van kiegészítő sportod?

Sokféle sportot kipróbáltam, nagyon szeretek teniszezni, biciklizni, lovagolni és kiegészítő sportként talajakrobatikára járok. Idén nyáron egy egészen másfajta sportágban is szereztem jártasságot, sikerült a haladó búvár vizsgám, és a Vörös-tengeren merülés közben találkoztam delfinekkel, teknősökkel és cápákkal.

10. Mik a hosszútávú céljaid a sízésben?

Hosszútávú célokkal még nem érdemes foglalkoznom, mondhatnám azt, hogy olimpiai bajnok szeretnék lenni, de addig még sok minden történhet. Például idén a Sí Szövetség indított ellenem és a testvéreim ellen egy fegyelmi eljárást, és első fokon eltiltottak engem 1, a bátyáimat 2 évre a versenyzéstől. Majd a másodfok eljárási hibákra hivatkozva újra tárgyalást kért az elsőfoktól, ahol engem felmentettek, de a bátyáimat még mindíg 18 hónapos eltiltásra büntették. Több mint négy hónapja folyik ez az eljárás, így és ilyen körülmények között elég nehéz hosszútávra tervezni, de fellebbezünk a határozat ellen, és reméljük, hogy a másodfok a versenyzők és a sísport érdekeit figyelembevéve egy, a sportág fejlődését szolgáló, igazságos döntést hoz! Azt már tudom, hogy a síelésen kívül szeretném elvégezni a közgazdasági iskolát, amit idén kezdek, és mellette a síoktatói és az edzői vizsgákat is megszerezni.

11. Milyen volt a tavalyi szezonod, miben kell még fejlődnöd? Vagy mit csinálnál másképp?

Serdülő másodévesként, a egyik legeredményesebb szezonomat zártam. Sok szép kupával és emlékkel búcsúztam a 2016/2017-es téltől. Úgy gondolom, hogy az edzőim és tanáraim meg voltak elégedve velem, és egy szép korszakot zárhatok le. Fejlődnöm minden területen kell, de szerencsére erre van még időm. Szeptembertől Ausztriában az új iskolával új edzőket kapok, remélem sikerül nekik megmutatnom, hogy érdemes velem dolgozniuk. Az pedig külön öröm lenne, ha végre a Magyar Sí Szövetség elismerné és segítené az úgymond "rendszeren kívüli“ külföldön tanuló, de magyar eredményekért dolgozó versenyzőit. Én semmit nem csinálnék másképp, de remélem a szövetség életében új korszak nyílik az új elnök vezetésével !

« Február 2018 »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28