A Rozmaring SE sízői két FIS gyerekversenyen, már az év elején kiváló szerepléssel kezdtek: a szlovéniai Pokal Lokán és a horvátországi viadalon is dobogós helyezéseket értek el. De jó eredményeket hozott az olaszországi Topolino verseny is. Mindkettőjüket éltékelésre kértük fel, gondolataikat egy-egy cikkben osztjuk meg.

Sporttörténelmi sikerek a magyar sízőktől - Úry Bálint

A fiatal sportoló szezon közben edzőt és szemléletet váltott. Ennek hatására a jó eredmények sem maradtak el.

- Mi volt a célkitűzés, mielőtt nekivágtál a nemzetközi megmérettetéseknek?

- Ezeken a versenyeken az volt a célom, hogy óriás-műlesiklásban mindenképpen az első ötben végezzek. A Pokal Lokán majdnem sikerült megvalósítanom, de a hatodik helyezésnek is nagyon örülök. A szlalommal jelenleg más a helyzet, idén kevésbé megy ez a versenyszám, ezért ebben nem is vártam el magamtól túl sokat. Ennek ellenére így is az első futam után a 4. helyről várhattam a folytatást, de sajnos a másodikban kiestem. Ez benne van a pakliban.

- Mi a gondod a szlalommal?

- Az a probléma, hogy nagyon sokszor instabillá válik a mozgásom, mivel a felsőtestem hátra kerül, és nem tudom kontrollálni a símet. Így sokkal könnyebben hibázom, és ezzel nagyobb a valószínűsége a kiesésnek. Ezen dolgozunk az új edzőmmel, Vági Zoltánnal. Jelentősen javult a technikám, de még van mit csiszolni rajta. Vele nagyon jó csapatmunkát tudtunk létrehozni, szeretek vele dolgozni.

- A zágrábi versenyen aztán újra sikerült jót futnod…

- Igen, kellemes élményeket szereztem ott, de eleve nagy lelkesedéssel vágtunk neki a versenynek. A szlalommal kezdtünk az első napon, nagyon szép idő és jó körülmények fogadtak. A második kalapból indultam, ami azt jelenti, hogy volt egy időmérő edzés, ahol Trunk Tomi megvert, így ő az első kalapba került.  Onnan randomszerűen indultak a versenyzők a sorsolást követően a mezőny elején.  Majd következett a második kalap, ahol ugyanezt a módszert alkalmazták. Én húsz rajtszámmal Tomi mögött rajtoltam, ami nem jelentett semmi hátrányt, így jöttem be mögé a második helyre.
A második futamban ugye utolsóelőttiként indultam, Tamás volt még mögöttem. Sajnos hibázgattam, nem ment jól a sízés, előjöttek a régi hibáim, és amikor leértem, ugyan átvettem a vezetést, de Tomival holtversenyben végeztünk az élen a második futamban, ami azt jelentette, hogy egy tizeddel megvert összesítésben.

- A köztetek lévő versenyhelyzet motivál téged?

- Az eredményesség szempontjából mindenképpen inspirál, hogy így versenyzünk. Maga az is motiváció, hogy törekedjünk jobb eredményt elérni a másiknál, de persze nem ez a fő szempont. Mindig előre kell gondolkozni, és nem a jelenben kell célokat kitűzni.

- Milyen volt a dobogó tetején állni Zágrábban az óriás-műlesiklás után?

- Nagyon jó érzéssel töltött el, amikor a zágrábi verseny óriás-műlesiklását megnyertem, és a magyar himnusz nekem szólt. Láttam, hogy a csapattársaim is örülnek nekem és tapsolnak, ujjonganak. Boldog voltam, még meg is hatódtam.

- Nehéz időszakon vagy túl. Amikor nem ment úgy a sízés, mint ahogy szeretted volna, akkor mi lendített át téged az akadályokon?

- Ahogy mondtam, mindig előre tekintek, és tervezek. Amikor egy-egy futamban nem szerepeltem fényesen, az egyáltalán nem hátráltatott, mert tudtam, hogy ezt ki lehet javítani. A régi edzővel még mindig jóban vagyok, csak egy kicsit elfásult a kapcsolatunk, és nem volt már meg az a motiváció, ami régen. Emiatt is gyengébb formában voltam. De most új tervek adnak erőt. Ami motivál nagyon, hogy a YOG-csapatba bekerülhessek, ugyanis az eredményeimet tekintve tesznek be a csapatba. Ezért a nemzetközi versenyekre top formába akartam kerülni, és bizonyítani, hogy a csapatban a helyem.

- Ebben a szezonban, amit kitűztél magad elé célt, azokból mennyit sikerült teljesítened?

- Relatív sokat. A Pokal Lokán az 5. helyett 6. lettem, de nem búsulok miatta, mert az is egy nagyon szép eredmény. Zágrábban teljesítettem teljes mértékben az elvárásaimat. Az országos bajnokságon az volt a terv, hogy minél jobb eredményt érjek el, és ez sikerült is. Szlalomban Trunk Tomi bizonyult jobbnak, óriás-műlesiklásban viszont én állhattam a dobogó tetején. Azután következett az ifi és felnőtt OB. Szlalomban a felnőtt OB-n negyedik lettem az IFI OB-n sajnos estem, és a hüvelykujjam is megsérült, ez a további részvételt is kérdésessé tette. De végül sikerült rajthoz állni, ami utólag jó döntésnek bizonyult, ugyanis óriás-műlesiklásban remekelve sikerült megszerezni a harmadik és negyedik helyezést… Aztán pedig a Topolino következett, az úgynevezett gyerek világbajnokság, amely a legerősebb gyerekverseny. Ezen minden évben nagyon sok ország sízője vesz részt. Ott egy top 10-es eredmény szép lett volna, de szlalomban sajnos kiestem az első futamban. Óriás-műlesiklásban az első futamban után hetedik voltam, a másodikra a pálya minősége erősen leromlott, és egy apró hibát követően nem tudtam befejezni a futamot.  Most következik számomra a Val’Isere-i verseny. A Pinocchio-t idén kihagyjuk, az már a szezon végén van, ráadásul déli pályán, melyre süt a nap, így ott mindig nagyon puha a hó, ami nem kedvez a technikámnak.

- Hogy látod, akár mentálisan, akár fizikálisan, akár technika szempontból mi az erősséged, és mi a fejlesztendő?

- Úgy gondolom, fizikálisan jó szinten vagyok, mentálisan viszont még lehet hova fejlődni, legfőképp jobban koncentrálni, és összeszedni a gondolatokat a menetek előtt, az sokat segít. Például, ha elmondom magamban, hogy mire kell figyelni, az automatizálódik, így egy idő után már nem kell rá koncentrálni. Ezáltal kevesebb lesz az esélye annak, hogy kiesek vagy rontok, és egy jobb menetet tudok csúszni. Technikailag is van még mit javítani. Ha sérülésmentes leszek, és jól sikerül a felkészülés a jövő szezonra, akkor van esélyem bekerülni a YOG-ra utazó csapatba, most ez a fő célom.

 

Bálint legjobb eredményei:
Pokal Loka GS 6. hely
Zágráb GS 1. hely
OB GS 1. hely, összetett 2. hely

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.